Omakannassa ei voi asioida toisen puolesta

Omakanta on henkilökohtainen internetpalvelu, josta voi katsella omia resepti- ja potilastietoja sekä tulostaa yhteenvedon resepteistä. Lapsen huoltajat näkevät alle 10-vuotiaiden lastensa tiedot.

Teksti: Ari Liimatainen

Kirjautuminen Omakantaan tapahtuu sivulla www.omakanta.fi olevasta Kirjaudu Omakantaan -painikkeesta. Omakantaan voi tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Omakannasta on mahdollista nähdä vain omia ja alle 10-vuotiaan huollettavan lapsen tietoja. Yli 10-vuotiaan lapsen puolesta huoltaja voi katsella vain tietoja, jotka on tallennettu ennen kuin lapsi on täyttänyt 10 vuotta.

Huoltaja pääsee lapsen tietoihin kirjautumalla omilla tunnuksillaan Omakantaan ja valitsemalla sivun yläreunasta Lapsen tiedot -linkin.

Täysi-ikäisen puolesta ei voi asioida

Omakanta on henkilökohtainen internetpalvelu, joten esimerkiksi omaishoitaja ei voi asioida puolison nimissä. Pankkitunnuksilla voi nähdä vain sen ihmisen tiedot, jonka henkilötunnus on liitetty kyseisiin pankkitunnuksiin.

Edes yhteisillä pankkitunnuksilla ei voi nähdä molempien henkilöiden tietoja. Toisella henkilöllä on oltava omat tunnukset. Myöskään edunvalvojan ei ole mahdollista katsella toisen henkilön tietoja Omakannasta.

Mobiilivarmenne korvaa pankkitunnukset

Mobiilivarmenne on nopein tapa tunnistautua Omakantaan, ja varmenne korvaa kirjautumisessa pankkitunnukset. Mobiilivarmenne on matkapuhelimen SIM-kortilla sijaitseva tunniste, jonka helppo käyttö perustuu asiakkaan itse valitsemaan pysyvään tunnuslukuun.

Mobiilivarmenteen voi ottaa käyttöön oman puhelinoperaattorin verkkopalvelussa tai myymälässä. Verkossa mobiilivarmenne rekisteröidään itsepalveluna pankkitunnuksilla.

Operaattorin myymälässä mobiilivarmenteen rekisteröinti edellyttää henkilöllisyyden todistamista passilla tai poliisin myöntämällä henkilöllisyystodistuksella. Mukana tulee olla se matkapuhelin ja SIM-kortti, johon mobiilivarmenne rekisteröidään. Mobiilivarmenteen käyttö on maksullista.

Huolehdi tietoturvasta

Resepti- ja potilastiedot ovat arkaluonteisia terveystietoja. Asiointi Omakannassa on turvallista, kun huolehtii tietoturvasta ja toimii vastuullisesti. Laitteen tietoturvallisuus pitää muistaa aina haittaohjelmien ehkäisemiseksi. Tämä koskee myös matkapuhelimia.

Jos käyttää Omakantaa yhteisessä käytössä olevalla tietokoneella, tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Omakannan käyttö lopetetaan aina painamalla Kirjaudu ulos -linkkiä. Kannattaa tyhjentää välimuisti ja sivuhistoria, ennen kuin sulkee selaimen, jotta samaa tietokonetta myöhemmin käyttävät eivät pääse näkemään yksityisiä tietoja.

 

Näe, huomaa, kuule. Kiitos, että välität!