Sadattuhannet ikäihmiset tarvitsevat digiapua – Yle haastaa sinut mukaan talkoisiin!

Opeta hyödyllinen digitaito vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka iäkkäälle omaishoitajalle. Nettiä ikä kaikki -haaste aukeaa 13.8. ja kestää neljän viikon ajan. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Teksti: Ari Liimatainen

Suomen kaikista eläkeikäisistä noin puoli miljoonaa on pudonnut digitaalisen kehityksen vauhdista: 65 – 74-vuotiaista suomalaisista neljännes eli noin 170 000 ihmistä ei asioi verkossa, ja 75-vuotiaista ja heitä vanhemmista yli 300 000 ei käytä internetiä.

– Digitalisaatio muuttaa maailmaa ja sitä kautta ihmisten arkea, siksi meidän on tärkeä edes vähän opetella netin käyttöä, kampanjassa mukana oleva Ylen kuuluttaja Anna-Liisa Tilus sanoo.

Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki digitaitoiset auttamaan niitä, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota digikelkasta. Moni tarvitsee vain ripauksen rohkeutta ja hitusen apua päästäkseen mukaan kyytiin.

Haasteessa neljä helppoa ja hyödyllistä tehtävää

Haasteeseen osallistuvat auttaja ja autettava yhdessä. Ota kännykkä, tabletti tai tietokone mukaan, marssi iäkkään autettavan luo ja näytä, miten homma toimii!

Jos kotona ei ole älylaitetta tai nettiyhteyttä, laitteen voi lainata Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä tai seniorin voi viedä lähimmän kirjaston tietokoneelle. Haasteesta löytyvät ohjeet neljän arjessa hyödyllisen digitaidon opettelemiseen.

Haaste käynnistyy maanantaina 13.8. Samana päivänä Yle TV1:ssä pyörähtää uusintakierrokselle suosittu Seniorit somessa -sarja, jossa nuoret tubettajat opastavat eläkeläisiä netin saloihin.

Jokaisen jakson perässä nähdään uusi lyhytsarja Nettiä ikä kaikki, joka herättelee nostalgian keinoin niitä, jotka eivät ole vielä digimaailmaan uskaltautuneet.

Pidetään yhdessä kaikki sukupolvet mukana verkossa. Se on pieni askel, mutta iso ilo!

Nettiä ikä kaikki

Näe, huomaa, kuule. Kiitos, että välität!