Helsinki ei tue omaishoitajien liikkumista

Liikkumisen edistäminen kuuluu Helsingin kärkihankkeisiin, mutta tukea omaishoitajien liikuntapalveluihin ei heru.

Teksti: Ari Liimatainen

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt, että liikuntapalvelujen maksuttomuus ei koske omaishoitajia. Asia on ollut esillä toistuvasti.

Tilanne on päinvastainen kuin Vantaalla, jossa omaishoitajat pääsevät kaupungin omille kuntosaleille ja uimahalleihin maksutta. Kaupungin liikuntapäällikkö Leena Rusanen sanoo, että Vantaalla omaishoitajien liikuntaetuus on jo vakiintunut palvelutarjontaan.

Omaishoito vaatii toimintakykyä

Viime vuonna 22 valtuutettua allekirjoitti aloitteen, jossa esitettiin omaishoitajille oikeutta käyttää Helsingin kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi. Valtuutetut perustelivat aloitetta omaishoitajien toimintakyvyn ylläpidolla.

Liikuntapalvelupäällikkö Tuuli Salospohja kertoo, että Helsingissä on tehty vuosien mittaan useita esityksiä alennusryhmien lisäämiseksi liikuntapalveluiden hinnastoon.

– Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunta on linjannut, että uusia alennusryhmiä ei perusteta, eikä omaishoitajille myönnetä maksuvapautusta liikuntapaikoille.

Lautakunta perustelee ratkaisua kustannussyillä.

Uimahalli- ja kuntosalikäynnit ovat Helsingissä maksuttomia alle seitsemänvuotiaille lapsille ja sotaveteraaneille. Työttömät, eläkeläiset, erityisryhmät, invalidit, opiskelijat, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet pääsevät alennettuun hintaan.

Helsinki maksaa omaishoidon tukea noin 4 000 henkilölle. Omaishoidon arvioidaan säästävän yhteiskunnan varoja noin kolme miljardia euroa joka vuosi.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!