Päivystysapu 116 117 on uusi maksuton päivystysnumero. Se tarjoaa päivystykseen liittyvää neuvontaa puhelimitse ja verkossa.
Teksti: Ari Liimatainen
Video ja kuva: Sosiaali- ja terveysministeriö, Hätäkeskuslaitos
Moni omaishoitaja joutuu pohtimaan, vaatiiko hoidettavan terveydentila apua päivystyspotilaana. Päivystysavun numerossa 116 117 terveydenhuollon ammattilainen vastaa kysymykseen, pitäisikö lähteä päivystykseen.

Päivystysapuun voi soittaa kaikissa päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta. Se täydentää hätäkeskuksen ja ensihoitopalvelun toimintaa.
Päivystysavulla yritetään parantaa sote-palveluja sekä vähentää päivystyskäyntejä ja ensihoidon tehtävämääriä. Tavoitteena on myös ohjata hätänumeroon 112 kuulumattomat puhelut oikeaan paikkaan. Päivystysavun numero 116 117 kannattaa tallentaa puhelimeen valmiiksi.
Projektikoordinaattori Viljami Hätönen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo videolla, millaista neuvontaa ja ohjausta päivystysavusta saa, miksi päivystysapu on kehitetty ja miten päivystysapu parantaa sote-palveluja.
Päivystystalo – tulevaisuuden sähköiset terveyspalvelut päivystyspotilaalle
Terveyskylän Päivystystalon tavoitteena on tarjota omahoitopalveluita internetissä ja auttaa arvioimaan mahdollista lähtöä päivystykseen tai yhteydenottoa terveysasemalle. Päivystystalosta saa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta ja tukea päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Palvelut täydentävät perinteisiä sairaalan tai terveysaseman päivystystoimintoja.
Kaikki Päivystystalon palvelut ovat käytettävissä verkkoyhteydessä olevalla puhelimella, tabletilla tai tietokoneella milloin vain. Päivystystaloon voi tutustua myös iPad-tabletilla, joita omaishoitajat saavat lainaksi maksutta Pääkaupungin Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä.
Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Palvelun sisällä toimii erilaisia virtuaalitaloja.