Oma puheenvuoro podcast

Omaishoito koskettaa jokaista. Tämä on Pääkaupunkiseudun omaishoitajien Oma-puheenvuoro podcast. Ääneen pääsevät omaishoitajat yli kielirajojen, jotka kertovat miksi ja millaista tukea ovat eri tilanteissa tarvinneet ja saaneet.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry tarjoaa omaistaan hoitaville neuvontaa, vertaistukea, virkistystä ja edunvalvontaa Helsingissä ja Vantaalla, mutta tätä podcastia ovat tervetulleita kuuntelemaan ihmiset kautta Suomen.

Jakso 15: Kesämielellä, kesäkielellä

 

Kuuntele millä mielin ja millaisin kesävinkein pääkaupunkiseudun omaishoitajat olivat liikenteessä kesän kynnyksellä. Kai kävi kysymässä.

Näiden omaishoitajien iloisten äänien myötä Oma-puheenvuoro -podcast toivottaa kaikille aurinkoista, omantuntuista kesää ja palaa ääneen jälleen syksyllä!

Olkaa hyvä!

 

Haluaisitko sinä puheenvuoron? Mistä sinä haluaisit puhua?
Laita viestiä otsikolla ”Oma puheenvuoro” osoitteeseen info@polli.fi

Omaishoito on joukkuelaji – tervetuloa mukaan!

 

Jakso 14: Kuuntele Oma puheenvuoro OKA® omaishoidon kokemusasiantuntijakoulutuksesta

 

Tällä kertaa Oma-puheenvuoro-podcastin vieraana on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n omaistoiminnan kehittäjä Lea Lindqvist. Lea kertoo OKA® omaishoidon kokemusasiantuntijoiden koulutuksesta, koulutuksen tavoitteista, sekä koulutuksen sisällöstä.

Mikäli teillä herää kysymyksiä aiheesta, tai haluatte mahdollisesti itse kouluttautua OKA® omaishoidon kokemusasiantuntijoiksi, voitte olla Leaan yhteydessä sähköpostitse lea.lindqvist@polli.fi tai soittaa numeroon 040 544 0311

Ole hyvä Lea

Voit myös tutustua lähemmin Oka omaishoidon kokemusasiantuntijuuteen sekä koulutukseen oheisen linkin kautta: Omaishoidon kokemusasiantuntijat | Pääkaupunkiseudun omaishoitajat (polli.fi)

Jakso 13: Murretaan vaikenemisen kulttuuria – älä jää yksin vaikeissa läheissuhteissa! Kuuntele Oma puheenvuoro. 

 

Pääkaupunkiseudun omaishoitajien Oma-puheenvuoro-podcastin vieraana on iäkkäiden parissa toimivan Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Janne Pulkkinen. Hänellä on laaja-alaista näkemystä ja kokemusta työstä väkivaltaa ja kaltoinkohtelua kohdanneiden ihmisten kanssa.

Janne Pulkkisen viesti väkivallan uhassa eläville on, että puhu asiasta ja hae apua tilanteeseen. Väkivallan tekijöillekin löytyy apua ja tukea vääristä käytösmalleista pois oppimiseksi. Väkivallan kokijat, tekijät ja havainnoijat – murretaan vaikenemisen muuri!

Kuuntele Jannen puheenvuoro

Jos tarvitset apua väkivalta- tai kaltoinkohtelutilanteeseen, tässä muutamia esimerkkejä, joista löytyy apua:

Jakso 12: Kuuntele Oma puheenvuoro yhdistyksen vieraskielisiä omaishoitoperheitä tukevan Omaisneuvon työntekijöiltä. 

 

”Omaisneuvo.fi – what?”

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-toiminta on avannut uuden nettisivun omaisneuvo.fi. Mikä se on ja miksi se luotiin? Kuuntele lisää Farzanehin ja Tuulikin kertomana.

Aivan podcastin lopussa voit kuulla tervehdyksen omaisneuvo.fi-sivustoilta löytyvien keskustelupalstojen erikielisiltä moderaattoreilta.

Olkaa hyvät Tuulikki ja Farzaneh

Tutustu Omaisneuvo.fi sivustoon tästä

 

Jakso 11:  puheenvuoro väitöskirjatutkija Regina Castelein-Osornolla. 

 

Omaishoitajaäidit ja yrittäjyys

Vieraanamme on äiti, lapsensa omaishoitaja, entinen yrittäjä ja nykyinen väitöskirjatutkija Regina Castelein-Osorno. Hänelle on tärkeää olla mukana tukemassa toisia omaishoitajaäitejä oman identiteetin ja tulevaisuustoivon ylläpitämisessä. Puheenvuoron lopussa hän esittelee väitöskirjatutkimustaan, johon hän etsii haastateltavaksi yrittäjinä toimivia tai yrittäjyyttä harkitsevia omaishoitajaäitejä. Tämän kerran puheenvuoro on englanniksi. Puheenvuoron tiivistelmä on luettavissa suomeksi tästä.

Kuuntele Reginan tarina.

Tutustu Reginan väitöskirjatutkimukseen tästä

Näin voit osallistua Reginan väitöskirjatutkimukseen:
laita sähköpostia osoitteeseen regina.a.casteleijn-osorno@utu.fi
Voit samalla ilmoittaa sopiiko haastattelu englanniksi vai suomeksi.

 

 

Jakso 10:  puheenvuoro vapaaehtoisellamme Veijolla. 

 

Veijon oma polku vapaaehtoiseksi

Veijo on yksi Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n vapaaehtoisista. Kuuntele Veijon mietteitä
vapaaehtoistoiminnasta sekä hänen oma polkunsa vertaisryhmän jäsenestä vapaaehtoiseksi

Kuuntele Veijon tarina.

Tutustu myös Veijon pitämään Omat polut ryhmän toimintaan

 

Jakso 9:  puheenvuoro tyttärensä omaishoitajalla Johanneksella. 

 

Miehen muuttuvat roolit

Johannes on kahdeksanvuotiaan Lilja-tyttärensä omaishoitaja. Keskiössä on kuitenkin vanhemmuus, ja omaishoitajuus vain yksi työkalu helpottamaan käytännön asioita.

Kuuntele Johanneksen tarina.

Lue myös Johanneksen haastattelu seuraavasta Oma lehdestä 2/2022 joka ilmestyy viikolla 13.

 

Jakso 8:  puheenvuoro omaishoitaja ja koulutettu omaishoidon kokemusasiantuntija Hannalla. 

 

”Mun niskahiuksissa roikkuu sellainen vaaleanpunainen pumpulipallo, jota sanotaan äidinrakkaudeksi.”

Erityislapsiperheeksi ei tulla synnytyslaitoksella, vaan arjessa. Apua haetaan usein vasta tilanteen jo kriisiydyttyä. Aina voi auttaa jotenkin, mutta lapsen raivokohtauksen aikana ei kaivata sivullisten kasvatuskommentteja. Heitä ennakkokäsityksesi romukoppaan ja kysy perheeltä, millaista apua tarvittaisiin.

Kuuntele nepsy-lasten omaishoitajan ja omaishoidon koulutetun kokemusasiantuntija Hannan puheenvuoro arjesta, jossa ”hyvin” on erilainen kuin normiperheen ”hyvin”. Kuuntele Hannan tarina.

 

Jakso 7:  puheenvuoro omaishoitaja Marjut Törhösellä. 

 

 

Kun kaikki muuttui hetkessä

Omaishoito voi koskettaa monia meistä jossain vaiheessa elämää. Joskus elämä muuttuu hyvin äkillisesti. Arkirutiinit- ja perheen roolit muuttuvat, tulevaisuudensuunnitelmat täytyy muokata uusiksi ja löytää kenties uudet yhteiset unelmat. Ja varsinkin löytää voimaa ja iloa arjen pienistä yhteisistä hetkistä.

Marjut kertoo siitä, miten omaishoito on tullut osaksi hänen elämänsä tarinaa. Kuuntele Marjutin tarina.

 

Jakso 6:  puheenvuoro on meillä. 

 

 

Joulu on?

Haluamme omin sanoin ja miettein toivottaa teille kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.
Joten, tällä kertaa pidämme puheenvuoron itsellämme. Kuuntele joulutervehdyksemme.

Marja, Lea, Tuulikki, Farzaneh, Kai, Tiina ja Soili – Olkaa hyvät!

 

Jakso 5:  puheenvuoro on omaishoitajilla Fadumolla ja Neshtimanilla. 

Edunvalvonta

Omaishoitoon liittyy erilaista byrokratiaa, hakemusten tekoa, päätöksistä valittamista sekä eri palveluiden ja vaikkapa työn ja omaishoidon yhteensovittamista. Jo itse hoitotyö vie paljon aikaa, mutta kuormittavimpana asiana omaishoitajat pitävät yleensä juuri byrokratiaan liittyviä juttuja. Kuuntele Fadumon ja Neshtimanin tarinat.

 

Jakso 4: puheenvuoro on teillä

Kadulla kuultua

Tänään puheenvuoron saavat kanssakulkijat Helsingin kaduilla. Haastattelijoina toimivat Farzaneh Hatami Landi ja Tuulikki Hakala.

Valtakunnallisen omaishoitajaviikolla jalkauduimme kauppakeskuksiin. Kysyimme kuka on omaishoitaja? Onko omaishoitoasia sinulle tuttua jostain tai mitä omaishoitaja tekee? Millaisia terveisiä haluat lähettää omaishoitotilanteessa eläville, viranomaisille ja päättäjille.
Olkaa hyvä, puheenvuoro on teidän! Kuuntele mitä vastattiin.

 

Jakso 3: puheenvuoro omaishoitaja Maria Jukalla

Verraton vertaistuki

Omaishoitajana olo ei ole aina kovin helppoa. Sosiaaliset suhteet voivat vähentyä ja omaishoitaja voi tuntea olevansa tilanteessaan yksin. Silloin olisi tärkeää kuulla ja tavata muita samassa tilanteessa olevia ja huomata, että muillakin on samoja haasteita, mutta että niistä voi myös selvitä. Vertaistuki on kokemusten ja kertyneen tiedon jakamista toisten, samassa tilanteessa olevien kanssa. Nyt on puheenvuoro omaishoitaja Maria Jukalla, joka kertoo miksi vertaistuki on vertaansa vailla. Kuuntele Marian tarina.

 

Jakso 2: puheenvuoro entisellä omaishoitaja Hannu Koivulalla

Hyvät neuvot tarpeen?

Miten toimia tilanteessa josta ei mitään aiempaa kokemusta? Nyt on puheenvuoro entisellä omaishoitajalla Hannu Koivulalla, joka kertoo omista neuvontaan liittyvistä kokemuksistaan. Kuuntele Hannun tarina.

Jakso 1: puheenvuoro koulutettu omaishoidon kokemusasiantuntija Satu Nystedtillä

Kuka on omaishoitaja? Miksi kannattaa hakea apua?

Omaishoitotilanteen tunnistaminen ei ole aina helppoa ja silloin myös avun hakeminen tilanteeseen voi viivästyä. Jos läheisesi tarvitsee hoitoa ja hoidat häntä kotona, olet ehkä omaishoitaja. Ensimmäisessä jaksossa omaishoidon kokemusasiantuntija Satu Nystedt kertoo oman tarinansa siitä, miksi omaishoitajan kannattaa hakea apua. Kuuntele Sadun tarina.

 

Intro

 

Haluaisitko sinä puheenvuoron? Mistä sinä haluaisit puhua?
Laita viestiä otsikolla ”Oma puheenvuoro” osoitteeseen info@polli.fi

Omaishoito on joukkuelaji – tervetuloa mukaan!

 

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!