Oma puheenvuoro podcast

Omaishoito koskettaa jokaista. Tämä on Pääkaupunkiseudun omaishoitajien Oma-puheenvuoro podcast. Ääneen pääsevät omaishoitajat yli kielirajojen, jotka kertovat miksi ja millaista tukea ovat eri tilanteissa tarvinneet ja saaneet.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry tarjoaa omaistaan hoitaville neuvontaa, vertaistukea, virkistystä ja edunvalvontaa Helsingissä ja Vantaalla, mutta tätä podcastia ovat tervetulleita kuuntelemaan ihmiset kautta Suomen.

 

Jakso 28: Voidaanko kunniaan liittyvää väkivaltaa torjua?

Kunniaan liittyvä väkivalta on vakava ongelma, joka koskettaa monia yhteiskuntia ympäri maailmaa. Tässä jaksossa Setlementti ry:n SOPU-työn asiantuntija Majid, kertoo meille, mitä kunniaan liittyvä väkivalta tarkoittaa, sen taustalla olevia syitä ja seurauksia sekä mahdollisia ratkaisuja ja tukimuotoja uhreille.

Sopu on Loisto setlementti ry:n kunniakäsityksiin ja -konflikteihin keskittyvää toimintaa. Sopu-toiminnassa on työskennelty kunniaan liittyvän väkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja tuettu nuoria ja perheitä kriisi- ja konfliktitilanteissa vuodesta 2012 lähtien. Sen tuki ja neuvontapalvelu on maksutonta ja haluttaessa nimetöntä.

Sopu-työ myös kouluttaa ja konsultoi ammattilaisia.

Lisää tietoa: www.soputila.fi
toimisto puh: +358 10 508 8830

Kuuntele Oma-puheenvuoro

 

Haluaisitko sinä puheenvuoron? Mistä sinä haluaisit puhua?
Laita viestiä otsikolla ”Oma puheenvuoro” osoitteeseen info@polli.fi

Omaishoito on joukkuelaji – tervetuloa mukaan!

 

Jakso 27: Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry 25 vuotta – juhlajakso.

Tervetuloa juhlimaan Pääkaupunkiseudun omaishoitajien 25v. juhlavuotta ja kuuntelemaan meidän Oma-puheenvuoro-podcastia. Tässä jaksossa pohditaan yhdistyksen pitkää taivalta ja mietitään, millaiselle janalle yhdistyksen ikä ja kokemus tulisi asettaa. Saat myös kuulla pitkäaikaisimman työntekijän, Soili Hyvärisen, näkemyksiä yhdistyksen menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Jaksossa kuullaan myös omaishoitajien muistoja omasta 25-vuotisuudestaan ja kiitetään kaikkia yhdistyksen toimintaan osallistuneita.

Kuuntele Oma-puheenvuoro

 

Jakso 26: Hyötyjä ja iloa omaishoitajien kuntoutuksessa 

Omaistasi hoitava, olisiko aika satsata jo myös omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen?

Olethan kuullut, että Kela järjestää omaishoitajille kuntoutuskursseja? Kuuntele Oma-puheenvuoro podcastista Samin kuntoutuskurssiterveiset ja lue lisää aiheesta Kelan sivuilta. Sitten vain hakemusta lähettämään! Kuntoutukseen osallistuminen ei edellytä omaishoitosopimusta. Autamme tarvittaessa hakemuksen täyttämisessä.

https://www.kela.fi/omaishoitajat-sopeutumisvalmennuskurssit

https://www.kela.fi/documents/20124/410173/infolehtinen-omaishoitajien-kuntoutuskurssit.pdf/3234101f-5177-b1ce-6d3d-33fbf6d9dc1b

 

Jakso 25: ”Ihanainen ilta”

– Oma-puheenvuoro naistenpäivän jälkimainingeissa
Kuuntele Oma-puheenvuoro -podcastista, miten yhdistyksemme omaishoitajia kokoontui yhteen juhlimaan globaalia sisaruutta.

Jakso 24: Oma puheenvuoro podcast tekee katsauksen eiliseen

Oma puheenvuoro podcast tekee katsauksen aiempiin käsiteltyihin aiheisiin.

Muistatko nämä aiheet? Jäikö jokin aihe välistä kuuntelematta? Virkistä muistiasi tai makustele minkä puheenvuoron kuuntelisit seuraavaksi.

Kuuntele Oma-puheenvuoron kertausjakso

 

Jakso 23: Asiat eivät ole koskaan niin huonosti, ettei niitä juomalla huonommiksi saisi!

Haitallinen päihteidenkäyttö koskettaa myös monia omaishoitoperheitä. Älä jää tässäkään tilanteessa yksin!

Ota ensimmäinen askel kohti avun hakemista ja kuuntele Oma-puheenvuoro podcastista Markus Partasen haastattelu aiheesta. Partanen toimii A-klinikka Oy:n avohoitopalvelujen ylilääkärinä.

Auttavia tahoja mm.:

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: 0800 900 45, maksuton, apua päihdetyön ammattilaisilta 24 h, vuoden jokaisena päivänä.
Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömänä.

A-klinikka ajanvaraus ja neuvonta numerossa 010 506 5550 ma–ke klo 8–16, to klo 8–15 ja pe klo 8–16 (puheluhinnat).

Nimettömät alkoholistit -vertaistuki päihteidenkäyttäjille https://www.aa.fi/

Vertaistukea alkoholistien läheisille, Suomen Al-anon https://www.al-anon.fi/

Kootusti tietoa ja tukea päihde- ja riippuvuusasioihin, A-klinikkasäätiö https://paihdelinkki.fi/fipäihteistä,

Hätätilanteissa 112!

Kuuntele Oma-puheenvuoro päihderiippuvuudesta

 

Jakso 22: Kotoutumista elämän loppuun saakka – nähdäänkö iäkkäät vieraskieliset vain kotoutettavina maahanmuuttajina vai iäkkäinä ihmisinä omine vahvuuksine ja tarpeineen?

 

Tämän kertainen Oma-puheenvuoro -podcast on livepodcast-tallenne Integration 2022 -tapahtumasta Tampereelta 7.11.2022. Keskustelemassa: Johanna Loukaskorpi, Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari, Galina Mikhaylova, Kotona täälläkin -hanke, Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry, Siiri Jaakson, Suomen monikulttuurinen muistikeskus ry ja Tuulikki Hakala, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry. Juontajina Susanna Lehtovaara, Jade yhteisö ry ja Eva Rönkkö, Eläkeläiset ry.

Kototumista elämän loppuun saakka, jakso 1

 

Osallistujat esittelevät lähestymisnäkökulmansa vieraskielisten ikääntyvien kotoutumiskysymykseen.
”Oma kieli on tunnekieli” – kotoutumisen kulttuurillinen ulottuvuus

Kuvat: Ikääntymisen monet kasvot -näyttely, kuvataiteilija Satu Juvonen

Kototumista elämän loppuun saakka, jakso 2

 

”Että tulee nähdyksi muunakin kuin maahanmuuttajana”
Kotoutumisen identifioiva ja vuorovaikutuksellinen ulottuvuus.

Kuvat: Ikääntymisen monet kasvot -näyttely, kuvataiteilija Satu Juvonen

Kototumista elämän loppuun saakka, jakso 3

 

Ikääntyneiden maahan muuttaneiden ihmisten palvelut eivät ole resurssikysymys, vaan tiedostamiskysymys.”
Kotoutumisen rakenteellinen ulottuvuus. Entä mitä osallistujien mielestä on hyvä vanhuus Suomeen muuttaneelle ikääntyneelle?

Kuvat: Ikääntymisen monet kasvot -näyttely, kuvataiteilija Satu Juvonen

Kuuntele Oma-puheenvuorot kotoutumisesta elämän loppuun saakka.

 

Avsnitt 21: Samma på svenska?

 

De svenskspråkiga tjänsterna för barnfamiljer i Helsingfors är centraliserade till Berghälls familjecenter. Närståendevårdarens eget tal podcasten gick och hälsade på och vi träffade Kristina Christiansen, socialhandledare för närståendevård och Paula Rantonen, ledande socialarbetare som jobbar hårt för vårt välmående.

 

Lyssna ovan på vad allt vi talade om

 

Vill du hålla ett eget tal? Vad vill du berätta om? Skicka oss ett mejl med rubriken ”Oma puheenvuoro/ eget tal” till adressen  info@polli.fi

Närståendevård är ett lagspel –välkommen med!

 

 

Jakso 20: Ollaan valoina toisillemme – Kansainvälinen vertaistuen päivä 20.10.2022

 

Oma-puheenvuoro podcastissa mietteitä vertaistuen merkityksestä. Kuka on auttanut sinua vaikealla hetkellä?
Oletko kiittänyt häntä siitä?

Kiitokseesi somessa voit liittää hästägit #SuuriKiitos ja #vertaistuki.

Arabian- ja kurdinkieliset omaishoitajat toivoivat tutustumista myös suomenkielisiin omaishoitajiin. Tervetuloa siis omaishoitajat yli kielirajojen

Cafe Donia -omaishoitajakahvilaan la 22.10.2022 klo 12–14 yhdistyksemme toimistolle, Ratamestarinkatu 7 B, Helsinki (ovikello).

Kuuntele Oma-puheenvuoro vertaistuesta

 

Jakso 19: ”Tällä hetkellä olet turvassa!” – vaikeita kriisejä kohdanneiden ihmisten kohtaaminen.

 

Miten kohtaan epäinhimillisiä oloja paenneita ihmisiä lähimmäisenä, vapaaehtoistoimijana tai ryhmätoiminnassa?

Kuuntele Oma-puheenvuoro pocdastista psykologi ja psykoterapeutti Ferdinand Garoffin asiantuntevia neuvoja aiheesta. Gardoff on SPR psykologien valmiusryhmän jäsen ja Traumaterapiakeskuksen asiantuntija.

Kuuntele Ferdinandin neuvot

 

Jakso 18: Yksi omaishoidon kokemustarina – amerikkalaisittain.

 

OMApuheenvuoro podcastissa vieraana valtameren toiselta puolelta äitinsä omaishoitajana toiminut Andrew. Miltä omaistaan hoitava arki näyttää Amerikassa? Saako omaishoitaja tukea? Mistä aloittaa kun omaishoitajuus tulee omalle kohdalle? Istahdimme hetkeksi Andrewn kanssa keskustelemaan aiheesta. Tämä on yksi niistä tarinoista amerikkalaisittain.

Tämän kerran puheenvuoro on englanniksi. Puheenvuoron tiivistelmä on luettavissa suomeksi tästä.

Kuuntele Andrewn tarina

 

Jakso 17: Työhaluja olisi mutta annetaanko mahdollisuus…

 

OMApuheenvuoro-podcastissa Omaisneuvon omaishoitaja-asiakkaat kertovat työelämään pääsyn merkityksestä, ja Alena Markava Klubok ry:stä tuo esille asiakaskuntansa eli venäjänkielisten erityislasten äitien näkökulmia työn ja omaishoidon yhdistämisestä.

Kuuntele podcast ja laita meille viestiä (kai.baer@polli.fi), niin hyvistä kuin vähemmän hyvistä kokemuksistasi teemaan työn ja omaishoidon yhdistäminen. Poimimme niistä nimettömiä sitaatteja vaikuttamistyössä ja viestinnässämme käytettäväksi.

Kuuntele muiden omiashoitajien kokemuksia.

 

Jakso 16: Tarjolla syksyn lämpimäisiä!

 

OMApuheenvuoro-podcastissa Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n poppoo tarjoilee maistiaisia yhdistyksen syksyn toiminnasta. Napostele yksi tai ota useampaa sorttia – tässä porukassa ei tarvitse kursailla!

Kuuntele vinkit tulevasta toiminnasta!

 

Jakso 15: Kesämielellä, kesäkielellä

 

Kuuntele millä mielin ja millaisin kesävinkein pääkaupunkiseudun omaishoitajat olivat liikenteessä kesän kynnyksellä. Kai kävi kysymässä.

Näiden omaishoitajien iloisten äänien myötä Oma-puheenvuoro -podcast toivottaa kaikille aurinkoista, omantuntuista kesää ja palaa ääneen jälleen syksyllä!

Olkaa hyvä!

 

 

Jakso 14: Kuuntele Oma puheenvuoro OKA® omaishoidon kokemusasiantuntijakoulutuksesta

 

Tällä kertaa Oma-puheenvuoro-podcastin vieraana on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n omaistoiminnan kehittäjä Lea Lindqvist. Lea kertoo OKA® omaishoidon kokemusasiantuntijoiden koulutuksesta, koulutuksen tavoitteista, sekä koulutuksen sisällöstä.

Mikäli teillä herää kysymyksiä aiheesta, tai haluatte mahdollisesti itse kouluttautua OKA® omaishoidon kokemusasiantuntijoiksi, voitte olla Leaan yhteydessä sähköpostitse lea.lindqvist@polli.fi tai soittaa numeroon 040 544 0311

Ole hyvä Lea

Voit myös tutustua lähemmin Oka omaishoidon kokemusasiantuntijuuteen sekä koulutukseen oheisen linkin kautta: Omaishoidon kokemusasiantuntijat | Pääkaupunkiseudun omaishoitajat (polli.fi)

Jakso 13: Murretaan vaikenemisen kulttuuria – älä jää yksin vaikeissa läheissuhteissa! Kuuntele Oma puheenvuoro. 

 

Pääkaupunkiseudun omaishoitajien Oma-puheenvuoro-podcastin vieraana on iäkkäiden parissa toimivan Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Janne Pulkkinen. Hänellä on laaja-alaista näkemystä ja kokemusta työstä väkivaltaa ja kaltoinkohtelua kohdanneiden ihmisten kanssa.

Janne Pulkkisen viesti väkivallan uhassa eläville on, että puhu asiasta ja hae apua tilanteeseen. Väkivallan tekijöillekin löytyy apua ja tukea vääristä käytösmalleista pois oppimiseksi. Väkivallan kokijat, tekijät ja havainnoijat – murretaan vaikenemisen muuri!

Kuuntele Jannen puheenvuoro

Jos tarvitset apua väkivalta- tai kaltoinkohtelutilanteeseen, tässä muutamia esimerkkejä, joista löytyy apua:

Jakso 12: Kuuntele Oma puheenvuoro yhdistyksen vieraskielisiä omaishoitoperheitä tukevan Omaisneuvon työntekijöiltä. 

 

”Omaisneuvo.fi – what?”

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-toiminta on avannut uuden nettisivun omaisneuvo.fi. Mikä se on ja miksi se luotiin? Kuuntele lisää Farzanehin ja Tuulikin kertomana.

Aivan podcastin lopussa voit kuulla tervehdyksen omaisneuvo.fi-sivustoilta löytyvien keskustelupalstojen erikielisiltä moderaattoreilta.

Olkaa hyvät Tuulikki ja Farzaneh

Tutustu Omaisneuvo.fi sivustoon tästä

 

Jakso 11:  puheenvuoro väitöskirjatutkija Regina Castelein-Osornolla. 

 

Omaishoitajaäidit ja yrittäjyys

Vieraanamme on äiti, lapsensa omaishoitaja, entinen yrittäjä ja nykyinen väitöskirjatutkija Regina Castelein-Osorno. Hänelle on tärkeää olla mukana tukemassa toisia omaishoitajaäitejä oman identiteetin ja tulevaisuustoivon ylläpitämisessä. Puheenvuoron lopussa hän esittelee väitöskirjatutkimustaan, johon hän etsii haastateltavaksi yrittäjinä toimivia tai yrittäjyyttä harkitsevia omaishoitajaäitejä. Tämän kerran puheenvuoro on englanniksi. Puheenvuoron tiivistelmä on luettavissa suomeksi tästä.

Kuuntele Reginan tarina.

Tutustu Reginan väitöskirjatutkimukseen tästä

Näin voit osallistua Reginan väitöskirjatutkimukseen:
laita sähköpostia osoitteeseen regina.a.casteleijn-osorno@utu.fi
Voit samalla ilmoittaa sopiiko haastattelu englanniksi vai suomeksi.

 

 

Jakso 10:  puheenvuoro vapaaehtoisellamme Veijolla. 

 

Veijon oma polku vapaaehtoiseksi

Veijo on yksi Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n vapaaehtoisista. Kuuntele Veijon mietteitä
vapaaehtoistoiminnasta sekä hänen oma polkunsa vertaisryhmän jäsenestä vapaaehtoiseksi

Kuuntele Veijon tarina.

Tutustu myös Veijon pitämään Omat polut ryhmän toimintaan

 

Jakso 9:  puheenvuoro tyttärensä omaishoitajalla Johanneksella. 

 

Miehen muuttuvat roolit

Johannes on kahdeksanvuotiaan Lilja-tyttärensä omaishoitaja. Keskiössä on kuitenkin vanhemmuus, ja omaishoitajuus vain yksi työkalu helpottamaan käytännön asioita.

Kuuntele Johanneksen tarina.

Lue myös Johanneksen haastattelu seuraavasta Oma lehdestä 2/2022 joka ilmestyy viikolla 13.

 

Jakso 8:  puheenvuoro omaishoitaja ja koulutettu omaishoidon kokemusasiantuntija Hannalla. 

 

”Mun niskahiuksissa roikkuu sellainen vaaleanpunainen pumpulipallo, jota sanotaan äidinrakkaudeksi.”

Erityislapsiperheeksi ei tulla synnytyslaitoksella, vaan arjessa. Apua haetaan usein vasta tilanteen jo kriisiydyttyä. Aina voi auttaa jotenkin, mutta lapsen raivokohtauksen aikana ei kaivata sivullisten kasvatuskommentteja. Heitä ennakkokäsityksesi romukoppaan ja kysy perheeltä, millaista apua tarvittaisiin.

Kuuntele nepsy-lasten omaishoitajan ja omaishoidon koulutetun kokemusasiantuntija Hannan puheenvuoro arjesta, jossa ”hyvin” on erilainen kuin normiperheen ”hyvin”. Kuuntele Hannan tarina.

 

Jakso 7:  puheenvuoro omaishoitaja Marjut Törhösellä. 

 

 

Kun kaikki muuttui hetkessä

Omaishoito voi koskettaa monia meistä jossain vaiheessa elämää. Joskus elämä muuttuu hyvin äkillisesti. Arkirutiinit- ja perheen roolit muuttuvat, tulevaisuudensuunnitelmat täytyy muokata uusiksi ja löytää kenties uudet yhteiset unelmat. Ja varsinkin löytää voimaa ja iloa arjen pienistä yhteisistä hetkistä.

Marjut kertoo siitä, miten omaishoito on tullut osaksi hänen elämänsä tarinaa. Kuuntele Marjutin tarina.

 

Jakso 6:  puheenvuoro on meillä. 

 

 

Joulu on?

Haluamme omin sanoin ja miettein toivottaa teille kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.
Joten, tällä kertaa pidämme puheenvuoron itsellämme. Kuuntele joulutervehdyksemme.

Marja, Lea, Tuulikki, Farzaneh, Kai, Tiina ja Soili – Olkaa hyvät!

 

Jakso 5:  puheenvuoro on omaishoitajilla Fadumolla ja Neshtimanilla. 

Edunvalvonta

Omaishoitoon liittyy erilaista byrokratiaa, hakemusten tekoa, päätöksistä valittamista sekä eri palveluiden ja vaikkapa työn ja omaishoidon yhteensovittamista. Jo itse hoitotyö vie paljon aikaa, mutta kuormittavimpana asiana omaishoitajat pitävät yleensä juuri byrokratiaan liittyviä juttuja. Kuuntele Fadumon ja Neshtimanin tarinat.

 

Jakso 4: puheenvuoro on teillä

Kadulla kuultua

Tänään puheenvuoron saavat kanssakulkijat Helsingin kaduilla. Haastattelijoina toimivat Farzaneh Hatami Landi ja Tuulikki Hakala.

Valtakunnallisen omaishoitajaviikolla jalkauduimme kauppakeskuksiin. Kysyimme kuka on omaishoitaja? Onko omaishoitoasia sinulle tuttua jostain tai mitä omaishoitaja tekee? Millaisia terveisiä haluat lähettää omaishoitotilanteessa eläville, viranomaisille ja päättäjille.
Olkaa hyvä, puheenvuoro on teidän! Kuuntele mitä vastattiin.

 

Jakso 3: puheenvuoro omaishoitaja Maria Jukalla

Verraton vertaistuki

Omaishoitajana olo ei ole aina kovin helppoa. Sosiaaliset suhteet voivat vähentyä ja omaishoitaja voi tuntea olevansa tilanteessaan yksin. Silloin olisi tärkeää kuulla ja tavata muita samassa tilanteessa olevia ja huomata, että muillakin on samoja haasteita, mutta että niistä voi myös selvitä. Vertaistuki on kokemusten ja kertyneen tiedon jakamista toisten, samassa tilanteessa olevien kanssa. Nyt on puheenvuoro omaishoitaja Maria Jukalla, joka kertoo miksi vertaistuki on vertaansa vailla. Kuuntele Marian tarina.

 

Jakso 2: puheenvuoro entisellä omaishoitaja Hannu Koivulalla

Hyvät neuvot tarpeen?

Miten toimia tilanteessa josta ei mitään aiempaa kokemusta? Nyt on puheenvuoro entisellä omaishoitajalla Hannu Koivulalla, joka kertoo omista neuvontaan liittyvistä kokemuksistaan. Kuuntele Hannun tarina.

Jakso 1: puheenvuoro koulutettu omaishoidon kokemusasiantuntija Satu Nystedtillä

Kuka on omaishoitaja? Miksi kannattaa hakea apua?

Omaishoitotilanteen tunnistaminen ei ole aina helppoa ja silloin myös avun hakeminen tilanteeseen voi viivästyä. Jos läheisesi tarvitsee hoitoa ja hoidat häntä kotona, olet ehkä omaishoitaja. Ensimmäisessä jaksossa omaishoidon kokemusasiantuntija Satu Nystedt kertoo oman tarinansa siitä, miksi omaishoitajan kannattaa hakea apua. Kuuntele Sadun tarina.

 

Intro

 

Haluaisitko sinä puheenvuoron? Mistä sinä haluaisit puhua?
Laita viestiä otsikolla ”Oma puheenvuoro” osoitteeseen info@polli.fi

Omaishoito on joukkuelaji – tervetuloa mukaan!

 

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!