Hetken merkitys

Meille annetaan joka aamu 86 400 sekuntia. Niitä ei voi siirtää eikä lainata.

Teksti ja kuva: Farzaneh Hatami Landi 

Ajan tuolilla,
pilvien keskellä.
ihmettelyssä,
tien keskellä.
Turha haave.

Kuvittele, että sinulla oli pankkitili, johon talletetaan 86 400 euroa joka aamu. Tilillä olevat rahat on käytettävä saman päivän aikana, koska jokaisen illan päätteeksi tili nollataan. Mitä sinä tekisit? Nostaisit jokaisen euron tililtä päivittäin!

Meillä jokaisella on tämäntyyppinen pankki. Sen nimi on aika. Joka aamu se antaa sinulle 86 400 sekuntia. Joka ilta aika, jota et käyttänyt, merkitään menetetyksi.

Käyttämätöntä aikaa ei voi siirtää seuraavalle päivälle, eikä se anna sinun lainata ylimääräistä itseltäsi tai käyttää enempää kuin sinulla on. Joka päivä tili nollaantuu. Jos et onnistu käyttämään päivän talletuksia, se on sinun menetyksesi, etkä voi vedota mihinkään sen takaisin saamiseksi.

Koskaan ei ole mahdollisuutta lainata aikaa. Et voi ottaa lainaa ajasta tai saada enempää aikaa kuin kukaan muu. Se aika, joka sinulla on, on. Sen enempää ei ole.

Kuten päätämme sen, miten käytämme rahamme, päätämme myös ajankäytöstä. Mikä on meille tärkeää? Mitkä asiat laitamme etusijalle elämässä?

Voimmeko käyttää ajan merkityksellisesti läsnäoloon ja toistemme tukemiseen?

Me kaikki tiedämme, että aika on maksuton ja toisaalta se on korvaamaton. Emme omista, emmekä voi pitää sitä – mutta voimme käyttää sitä. Yksi haaste, joka meillä kaikilla voisi olla, on ajatella, että meillä on aika – tänään ja tässä.

Hetken merkitys on siinä, kun olemme kotona tässä tilanteessa – aika, jonka käytämme itsemme ja läheistemme kanssa. Se on osa aikaamme, joka kuluu.

Se, miten käytämme aikaamme, tuo esiin, minkälaisia henkilöitä olemme. Voimmeko käyttää ajan merkityksellisesti läsnäoloon ja toistemme tukemiseen niin perheenjäseninä kuin lähimmäisenä?

Yksin olevalle ajan merkityksellisyys voi liittyä oman toivon ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Koronaviruksen aikana – olemmepa sitten yksin kotona tai perheen kanssa – on tärkeää, mihin käytämme aikamme ja miten voisimme hyvin.

Pitäisi muistaa, että tämä tilanne on väliaikainen. Se, millaisen merkityksen tälle ajalle annamme, riippuu meistä.

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n maahanmuuttajatyön kehittäjä.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!