Se, mitä nyt jaksat, riittää

Kaikki tunteet ovat sallittuja. Niillä on aina jotain tärkeää sanottavaa.

Teksti: Miia Moisio

Elämme poikkeuksellista aikaa. Joku on saanut kaipaamansa pysähdyksen perustyöstä ja toinen joutuu tekemään työtä entistä enemmän. Joidenkin arki on pysynyt lähes ennallaan.

Omaishoitajana saatat elää vähän poikkeuksellisessa olotilassa melkein aina. Ehkä tilanne on sinulle uusi ja yrität sopeutua siihen kaiken muun poikkeuksellisen lisäksi tai olet jo tottunut poikkeusoloosi niin, että siitä on tullut peruselämää.

Lämmin ajatus sinulle onpa tilanteesi mikä tahansa.

Tämä aika voi olla raskas monella tavalla. Jos mahdollista, karsi sanavarastostasi sanat täytyy, pitää, on pakko. Se, mitä nyt jaksat ja pystyt, riittää. Ihmisessä on usein käsittämätön määrä voimaa ja voimavaroja, enemmän kuin hän itse uskookaan.

Millaisissa mietteissä ja tunteissa kuljeskelet? Oletko pelokas, ahdistunut tai huolissasi? Vai lepäätkö turvan ja luottamuksen varassa? Vai yritätkö vain selviytyä kaiken väsymyksen keskellä?

Toivottomuus syntyy siitä, että toivoo oikein kovasti, että asiat olisivat toisin. Pyri hyväksymään se, mitä on juuri nyt.

Niinhän se oikeasti on, ettei murehtimalla pysty asioihin vaikuttamaan, vaikka mieli kovin helposti sortuu murehtimiseen. Toivottomuus syntyy usein siitä, että toivoo kovasti sitä, että asiat olisivat toisin kuin mitä ne ovat.

Elämä paljastaa itsensä hetki hetkeltä siitä huolimatta, murehdimme tai emme. Olet turvassa siitä huolimatta, että olosi voi olla turvaton. Ainoastaan tämä hetki on se, mihin voimme vaikuttaa.

Mitä joustavampi ihmisen mieli on, sitä helpommin se pystyy sopeutumaan ja hyväksymään sen, mitä juuri nyt on – senkin voi pyrkiä hyväksymään, ettei aina pysty hyväksymään. Kaikki tunteet ovat sallittuja, niillä on aina jotain tärkeää sanottavaa.

Ei ole oikeaa tai väärää tunnetta, on vain tunne, joka haluaa kertoa sinulle jotain. Jos oikein tarkkaan kuuntelet tunteitasi, mitä tarvitsisit juuri nyt? Ja mitä sinulle todella kuuluu?

Ja kun matkaat oikein lähelle itseäsi, voitko asettaa kätesi sydämesi päälle ja aistia rauhan syvällä sisälläsi? Toivo syntyy siitä, että antautuu luottamukseen.

Kaikki järjestyy kyllä.

Lue myös: Suru ei aina liity kuolemaan

Teologian maisteri Miia Moisio on pappi, sielunhoidon asiantuntija ja skeematerapeutti. Hänen julkaisemansa Toivon kortit lohduttavat ja herättävät toivoa paremmasta huomisesta.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!