Omaishoitajien jaksamiseen tulee panostaa toimivilla vapaiden järjestämistavoilla

Omaishoitajien vapaat tulee turvata niin lomakautena kuin arjessa.

Helsingin kaupungin sosiaali-. terveys- ja pelastuslautakunta päätti 27.2. nostaa lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvoa. Samalla tehtiin päätös siitä, että asiakkaalta ei peritä omavastuuta palvelusetelin yhteydessä ja palveluntuottajan on hinnoiteltava palvelunsa siten, että palvelusetelin arvo kattaa palvelun koko hinnan.

Vastaavanlaisia päätöksiä tarvitaan myös omaishoitajien vapaiden palvelunsetelin arvon nostamiseksi. Helsingin kaupunki ei ole korottanut kotiin annettavan omaishoidon palveluseteliensä arvoa vuoden 2016 jälkeen. Omaishoitoperheet tarvitsevat toimivia vapaajärjestelyitä. Erityisen haastavaa on vapaiden järjestyminen ilta-aikaan ja viikonloppuisin, koska palvelusetelin arvo on sama kaikkina vuorokauden aikoina. Järjestelmä ei siis huomioi kustannuksia, joita syntyy ilta- ja viikonlopputyöstä. Vaikutukset heijastuvat suoraan omaishoitoperheisiin. Kaupungin on kuultava omaishoitajia ja asiantuntijoita, jotta vapaiden järjestäminen onnistuu.

Tämän vuoden aikana   päättäjien pöydällä on myös omaishoidon vapaan palvelusetelien arvo. Nyt on aika panostaa omaishoitoperheiden jaksamiseen ja nostaa palvelusetelien arvoa niin, että palveluseteli aidosti mahdollistaa kotiin tuotavan avun silloin, kun perheet sitä tarvitsevat.

Marja Ruotsalainen
Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry

Katja Riikonen
Kehitysvammatuki 57 ry

Elias Vartio, Matilda Linnavirta
Omaishoitajaliitto ry

Kirjoitus julkaistu Helsingin Uutiset 29.5.2024

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!