Tilanteet kriisiytyvät

Tutkijan mukaan omaishoitajat ovat joutuneet tukalaan asemaan. Avun pyytämisen kynnys on korkea.

Teksti: Ari Liimatainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Katja Ilmarinen sanoo, että omaishoitajien tilanne piirtyy Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n juttusarjassa tukalana.

– Omaishoitajille tuntuu kasautuneen erityisen monia ongelmia. On huolta omasta ja läheisen sairastumisesta, uupumusta puutteellisten tukitoimien takia, epävarmuutta tulevasta ja huolta rahojen riittävyydestä. Melkoinen taakka kannettavaksi!

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n kysely paljasti, että omaishoitajat kokevat joutuneensa unohduksiin koronakriisin keskellä. Vaikutukset voivat ulottua kauas tulevaisuuteen. Osa 1: Niin kuin vankilassa

Ilmarinen kiteyttää, että omaishoitajista tuntuu, että he ovat jääneet yksin ongelmineen.

– Panin erityisesti merkille yksin pärjäämisen pakon. Tästä näkökulmasta Vantaalla aloitetut käynnit omaishoitajien koteihin kuulostavat tarpeellisilta.

THL:n erikoistutkija Katja Ilmarisen mukaan palveluohjaajien ja muiden viranomaisten aktiivinen yhteydenpito omaishoitajiin on tärkeää.

– Ei pidä odottaa, että aloite tulee omaishoitajalta itseltään. Silloin tilanne on jo saattanut kriisiytyä. Iäkkäille on tyypillistä, että sinnitellään viimeiseen saakka ja avun pyytämisen kynnys on korkea.

Sosiaaligerontologian tutkija Jari Pirhonen pitää iäkkäiden omaishoitajien tilannetta erityisen huonona. Moni omaishoitaja oli jaksamisen äärirajoilla jo ennen pandemiaa. Iäkkäät eivät ole riski, heitä on päinvastoin suojeltava. Osa 2: Ikärasismi nostaa päätään

Pitkäkestoista tukea

Poikkeusolot jatkuvat. Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Marja Ruotsalainen korostaa, että omaishoitajien tukemisen on oltava riittävän pitkäkestoista ja se vaatii aktiivisia toimia.

– Voimavaroja on kohdennettava pitkäjänteisesti kotiin vietäviin palveluihin, mielenterveyspalveluihin sekä neuropsykologisiin ja lastensuojelupalveluihin. Koronan jälkihoito vaatii aikaa ja rahaa.

Koronaepidemia on mullistanut lasten omaishoitajien elämän. Poikkeusolot ovat lisänneet alueellisia eroja, ja korona on tehnyt lastenhoidosta entistä vaativampaa. Osa 3: Hoidan lasta 24/7

Marja Ruotsalainen muistuttaa, että omaishoitajien mukaan korona-apu viranomaisilta on ollut heikkoa.

– Välittäminen ja myönteinen suhtautuminen raskaaseen arkeen on ollut vähäistä. Viranomaiset toteavat itsekin, että puutteita tukemisessa on ollut ja resurssipula on näkynyt henkilöstön osalta.

Omaishoitajien voimat alkavat loppua, mutta toisaalta virus pelottaa niin paljon, ettei apua uskalla aina ottaa vastaan. Osa 4: Siis mikä auttaminen?

Tukea tarvitaan nyt joka tapauksessa kipeästi. Marja Ruotsalainen kertoo erään omaishoitajan todenneen, että ”aloitekyky häviää, kun nääntyy”.

– Voimavarojen hupeneminen on todellinen vaara. Juttusarjamme on nostanut esiin omaishoitajien pelot, syrjäytymisen, ikäsyrjinnän, eriarvoisuuden, uupumuksen ja taloudelliset romahdukset. Tilanteet kriisiytyvät.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n juttusarjassa on tutustuttu omaishoitajien korona-arkeen. Sarja päättyy. https://www.polli.fi/korona-arki/

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!