Suomi ei ole saari

Teksti: Farzaneh Hatami Landi

Ilmastonmuutos on tämän ajan maailman kriisi, joka on aiheuttanut paljon katastrofeja. Koko maailma ja sen väestö kärsivät. Eniten kärsivät haavoittuvimmassa tilanteessa olevat ihmiset, jotka asuvat konfliktialueilla. Ilmastonmuutos saa aikaan ihmisten uuden muuttoliikkeen aallon.

Ilmastohätätilanteessa etulinjassa ovat pakolaiset, sisäiset pakolaiset ja kansalaisuudettomat. Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten elinoloihin. Ne muuttuvat liian kuiviksi tai kylmiksi, karja kärsii juomaveden puutteesta, maanviljelys kamppailee kovissa haasteissa ja syntyy konflikteja niukkenevien resurssien vuoksi. Tässä vaiheessa jotkut ihmiset joutuvat ylittämään rajoja ilmastonmuutoksen ja katastrofien takia jättäen kotimaansa taakseen. Muuttoliike on lähes aina seurausta monimutkaisesta tekijöiden yhdistelmästä. Ihmiset sopeutuvat muutoksiin, ja hallitukset voivat vaikuttaa siihen, millaisia korjausliikkeitä tapahtuu vasteena ympäristön muutoksille.

Ihmiset ovat paenneet vainoja, konflikteja ja muita epäinhimillisiä olosuhteita. Tulevaisuudessa ilmastopakolaisten määrä lisääntyy muita pakolaisia enemmän, mikäli valtioiden ilmastopolitiikassa ei tehdä nopeita toimia. Meidän on siis muistettava, että ilmastonmuutoksella on suuri vaikutus pakolaisiin ja muuttoliikkeeseen; vielä isompi kuin sodilla. Ilmasto- ja muuttoliikeyhteydet voivat osoittautua tehokkaiksi argumenteiksi laajemmissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi käytävissä poliittisissa keskusteluissa.  Tietoisuuden lisääminen ilmastonmuutoksesta ja miten se vaikuttaa pakolaisuuteen ja sitä aiheuttavien katastrofien syntyyn on tosi tärkeää. Tämä tieto tuo meille kaikille tuoda velvoitetta, että pitäisi välittää ja toimia oikein.

Glasgow’n ilmastonmuutoskonferenssin mietteissä
Farzaneh Hatami Landi
maahanmuuttajatyön kehittäjä

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!