Kunnan on huolehdittava kotipalveluista myös poikkeusoloissa

Asiakkaalla on oltava omatyöntekijä ja hänelle on annettava puhelinnumero, johon voi soittaa tarvittaessa.

Teksti: Ari Liimatainen

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia kotiin annettavista palveluista koronavirustilanteessa.

Kunnan tulee muun muassa varmistaa, että omaishoidon varassa olevien henkilöiden hoito ja apu jatkuvat, vaikka omaishoitaja, omaishoidossa oleva henkilö, avustettava tai avustavat henkilöt sairastuisivat koronavirusinfektioon.

Kunnan on ennakolta suunniteltava, missä ja miten omaishoidon varassa olevien henkilöiden tarvitsemasta avusta ja tuesta huolehditaan, jos heidän tarvitsemansa palvelun toteuttaminen kotona käy syystä tai toisesta mahdottomaksi.

Henkilökohtaisen avun osalta kunnan on huolehdittava, että avustajien sijaisjärjestelyihin on varauduttu ja että sijaistamistilanteet hoituvat asianmukaisesti.

Kunnan täytyy laatia toimintaohjeet omaishoitajille ja tiedottaa niistä aktiivisesti. Ohjeissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilanteisiin, joissa omaishoitaja sairastuu.

Kuntoutusta jatkettava

Asiakkaiden suojaaminen sekä muun hoidon ja huolenpidon turvaaminen ovat osa kotihoidon ja muiden kotiin annettavien palvelujen toteuttamista, jota on jatkettava poikkeusoloissa. Tämä koskee myös esimerkiksi asiakkaan kotona tapahtuvaa kuntoutusta.

Hyvinvoinnista ja toimintakyvystä on huolehdittava. Kotiin annettavissa palveluissa pyritään siihen, että samat työntekijät hoitavat samoja asiakkaita tartuntatautiriskin minimoimiseksi. Samoin varmistetaan, että jokaiselle asiakkaalle on nimetty omatyöntekijä.

Asiakkaalla pitää olla tiedossaan puhelinnumero, johon voi ottaa yhteyttä.

Omaisille annettava selkeä ohjeistus

Riskiryhmiin kuuluu iäkkäiden yli 70-vuotiaiden henkilöiden lisäksi pitkäaikaissairaita ja vammaisia henkilöitä. Ryhmiin luetaan näiden lisäksi henkilöt, joilla on sellainen vakava perussairaus tai vamma, joka merkittävästi huonontaa keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

STM:n ohjeistus koskee soveltuvin osin myös riskiryhmiin kuuluvien lasten ja nuorten kotiin annettavia palveluja. 

Kotihoidon työntekijöiden pitää antaa asiakkaille ohjausta hygienia-asioissa ja viruksilta suojautumisessa. Omaisille ja läheisille on annettava selkeä ohjeistus ja tiedotettava hygieniasta sekä toimenpiteiden sisällöstä ja syistä.

Henkilöstön on kaikissa tilanteissa kiinnitettävä tehostetusti huomiota mahdollisen koronavirustartunnan havaitsemiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Hengitystieinfektioon sairastunutta potilasta hoidettaessa ja hengitystieinfektioon sairastunutta henkilökohtaisen avun saajaa avustettaessa on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojusta, suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa.

Palvelutarve arvioitava yksilöllisesti

Poikkeusoloissa kotihoidon ja kotipalvelujen asiakkaiksi hakeutuu säännöllisten asiakkaiden lisäksi iäkkäitä, muita riskiryhmiin kuuluvia ja karanteenissa tai eristyksissä olevia henkilöitä. He selviytyvät normaalioloissa omatoimisesti, mutta tarvitsevat poikkeusoloissa apua etenkin ruokakaupassa ja apteekissa asioinnissa. Heidän palvelutarpeensa arvioidaan yksilöllisesti.

Mikäli muita keinoja, kuten omais- ja vapaaehtoisapua ja ruoan kotiinkuljetuspalveluja, ei ole käytettävissä, kunnan tehtävänä on turvata tarvittavat kotipalvelun tukipalvelut esimerkiksi ostopalveluina tai palvelusetelillä.

Lue lisää: Sosiaali- ja terveysministeriö täsmentää kuntiin annettua ohjetta kotiin annettavista palveluista koronavirustilanteessa

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!