Maailman tärkein työpaikka on rakas mutta vaatii sisua

Maailman tärkein työpaikka -kampanjan lähtölaukaus kuultiin tiistaina eduskunnan Kansalaisinfossa.

Teksti: Ari Liimatainen
Kuvat: Minna Kataja-Rahko

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry herättää keskustelua omaishoidon merkityksestä. Samalla Maailman tärkein työpaikka -kampanja tarjoaa omaishoitajille hengähdystaukoja koko ensi vuoden ajan.

Eduskunnassa omaishoitajan puheenvuoron käytti puolisoaan hoitava Maria Jukka. Hän kertoi, että omaishoito on raskas ja vaativa mutta samalla rakas tehtävä.

– Suomalainen omaishoitaja selviytyy rakkaudella ja sisulla, huumoria unohtamatta.

Omaista tai läheistä auttaa yli miljoona suomalaista. Jukka muistutti, että väestö vanhenee ja omaishoito kohtaa aina vain uusia haasteita.

– Minua hirvittää, että yhteiskunnassamme 90-vuotiaat hoitavat toisiaan. Käytetäänkö meidän hyväntahtoisuutta jo hyväksi?

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa omaishoitolain tulkinnan pitäisi olla yhdenvertaista ja yhdenmukaista. Maria Jukka esitti, että pieni omaishoidon palkkio tulisi muuttaa verottomaksi.

– Jos tahtoa löytyy, löytyy myös keinoja. Työelämässä esimerkiksi kilometrikorvaukset ovat verottomia.

Maria Jukan mukaan tukiverkostot ovat omaishoitajalle korvaamattomia. Järjestöt, liitot, säätiöt, seurakunnat ja kunnat ovat omaishoitajalle elintärkeitä yhteistyökumppaneita. Kaiken kaikkiaan kodin ulkopuoliset kontaktit merkitsevät paljon.

– Maailman tärkein työpaikka saattaa olla melko yksinäinen työpaikka.

Omaishoitoperheiden puhuttelevat tarinat

Maria Jukka kertoi omaishoitajien asemasta. Kimmo Ohtonen tutustui omaishoitoperheiden elämään.

Maailman tärkein työpaikka -kampanjan avajaistilaisuuden juonsi toimittaja Kimmo Ohtonen.

Tilaisuus oli samalla Maailman tärkein työpaikka -videon ensiesitys. Kimmo Ohtonen tutustuu videolla omaishoitoperheiden arkeen. Tämä on ollut hänelle hieno ja opettavainen kokemus.

– Ymmärrän vasta nyt, mitä kaikkea voi merkitä se, että hoitaa ihmistä, jota samalla rakastaa yli kaiken.

Maailman tärkein työpaikka -video puhuttelee katsojia. Maria ja Lauri Jukan sekä Minna Sulasen ja hänen Anni-tyttärensä tarinat riipaisevat sydäntä. Eduskunnassa moni liikuttui kyyneliin asti.

Kansalaisinfon tilaisuuteen osallistui runsaslukuinen yleisö. Pikkuparlamentin sali oli täynnä, kun paikalla oli omaishoitajia, yhteistyökumppaneita sekä edustajat lähes kaikista eduskuntaryhmistä. Tilaisuuden avasi kansanedustaja Sari Sarkomaa. Lisäksi kuultiin eduskuntaryhmien kommenttipuheenvuorot.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!