Ole oma itsesi

Ei tarvitse pelätä olla erilainen. Ole rohkea. 

Teksti: Farzaneh Hatami Landi

Yksi elämän suurimmista haasteista on olla oma itsesi maailmassa, joka yrittää tehdä sinusta samanlaisen kuin kaikki muut.

Tutkijat sijoittivat viisi apinaa häkkiin tutkimustaan varten. Häkin keskelle laitettiin tikkaat ja sen päälle banaanit. Joka kerta kun apina nousi ylös tikkaita, tutkijat kastelivat muut apinat kylmällä vedellä. Jonkin ajan kuluttua aina, kun apina yritti kiivetä tikkaita, toiset apinat löivät sitä. Pian kukaan apinoista ei uskaltanut nousta ylös tikkaita mieliteosta huolimatta.

Tutkijat vaihtoivat yhden apinan tilalle uuden yksilön. Ennakko-odotusten mukaisesti uusi apina kiinnostui heti banaaneista ja yritti kiivetä hakemaan niitä. Silloin muut apinat löivät sitä. Useiden iskujen jälkeen uusi apina oppi olemaan kiipeämättä ylös tikkaita, vaikka ei tiennyt, miksi sitä lyötiin. Häkkiin vaihdettiin uusia apinoita yksi kerrallaan ja ne kaikki oppivat vuorollaan lyömään tikkaille pyrkiviä uusia tulokkaita.

Vaihdosten jälkeen häkissä oli lopulta viisi apinaa, jotka eivät olleet koskaan saaneet kylmää suihkua. Silti ne jatkoivat lyömistä, jos joku apinoista yritti kiivetä tikkaita.

Jos kysyisit joltain uusista apinoista, miksi pahoinpitelyt tapahtuivat, vastaus olisi todennäköisesti: ”No, kuinka tiedän? Luulen, että näin asiat tehdään täällä! ”

Et koskaan vaikuta maailmaan, jos jatkat asioiden tekemistä samalla tavalla kuin ne on aina tehty.

Ole erilainen. Uskalla heittäytyä. Tee jotain hyvää, josta ihmiset muistavat sinut.

Ihmiset, jotka eivät muutu, eivät koskaan pysty kehittämään kykyjään. Ihmisillä on taipumus pyrkiä samanlaisuuteen yhteisönsä kanssa. On helpompaa kannattaa yhteisiä vakaumuksia ja mielipiteitä, kuin ottaa riski poiketa niistä.

Sinun ei tarvitse pelätä olla erilainen. Ole rohkea. Joukon seuraaminen voi antaa sinulle mielenrauhan, mutta lopulta olet yksi muista. Jos haluat olla erilainen, sinulla on oltava erilaiset valinnat.

Itsenäisten valintojen tekeminen voi olla pelottavaa. Varsinkin nykypäivän yhteiskunnissa, joissa elämämme on sidottu eri ryhmiin. Kun tunnet syvästi itsesi ja asettamasi rajat, koet todennäköisemmin tyydyttävän ja palkitsevan elämän.

Olla oma itsesi – merkitsee sitä, että tiedät mihin uskot ja tunnet arvot, joiden mukaan elät. Ilman itsetuntemusta, voit helposti mukautua ja kadottaa itsesi. Jos et määrittele omia rajojasi, ihmiset saattavat käyttää sinua hyväksi. Kun tiedät, kuka olet, tiedät todennäköisemmin myös tavoitteet, jotka haluat saavuttaa ja sen, miten kuljet niitä kohti.

Kun haluat olla oma itsesi, sinun pitää ensin selvittää kuka olet: Älä keskity menneisyyteen, älä vertaa itseäsi muihin. Keskity kasvuun, sivuuta se, mitä ihmiset sanovat sinusta. Ilmaise yksilöllisyytesi ja mieti kenen kanssa haluat olla. Seiso arvojesi takana.

Ole varma siitä, kuka olet ja mitä haluat.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!