Omaishoitajan hyvä hetki -kilpailun voittajat selvillä

Apulaispormestari Sanna Vesikansa palkitsi omaishoitajia. Katso video ja tutustu voittoisiin kilpailutöihin.

Teksti: Ari Liimatainen

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat julisti kesäkuussa kulttuurikilpailun yhteistyössä Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan kanssa. Syyskuun loppuun mennessä nelisenkymmentä omaishoitajaa jakoi hyvän hetkensä.

Kilpailutöiden monipuolinen toteutus ja mielikuvituksellisuus ihastuttivat tuomaristoa. Omaishoitajat ovat kuvanneet hyviä hetkiä runoina, kertomuksina, kuvataiteen keinoin sekä ääni- ja videotallenteina. Valokuviin on tallentunut ajattomia onnenhetkiä omaishoitoperheiden arjesta.

Omaistoiminnan kehittäjä Lea Lindqvist juonsi upean tapahtuman Keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa. Kuva: Ari Liimatainen

Lahjakortteja omaishoitajille

Apulaispormestari Sanna Vesikansa julkisti kilpailun voittajat omaishoitajien viikon päätteeksi Kino Reginan Oodi omaishoitajille -tapahtumassa. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala lahjoitti palkinnoksi vapaavalintaisia lahjakortteja.

Pääpalkinnon saivat Minna Kedonoja, Magdalena Smyk-Viitala ja Anita Töyräs. Kukin heistä saa 150 euron lahjakortin haluamaansa myymälään tai palveluun.

Lisäksi palkittiin 50 euron lahjakortilla Markku Boberg, Kaisa Haapanen, Kaarina Johansson, Vesa Pohjolainen ja Heidi Suolanko.

Kaikkien osallistujien kesken arvottiin kymmenen 20 euron lahjakorttia. Onnettaren suosikkeja olivat Sinikka Helenius, Anna-Maija Helin, Maria Jukka, Ritva Laukkanen, Katri Lohilahti, Tuula Purhonen, Saara Puumalainen, Riikka Rauhala, Riitta Toivonoja ja Pirjo Valaste.

Voittajiin otetaan yhteyttä. Tuomariston muodostivat Pääkaupunkiseudun omaishoitajat, Oulun seudun omaishoitajat, Joensuun seudun omaishoitajat, Helsingin sosiaali- ja terveystoimi sekä Helsingin kulttuurikaverit.

Ajatonta onnea

Oodi omaishoitajille -tapahtumassa nähtiin ensimmäisen kerran Ajaton onni -video, joka on kooste omaishoitajien hyvistä hetkistä. Videolla soi Marko Maunukselan esittämä kappale Voi yksi päivä olla sata vuotta.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Oma-lehdessä Marko Maunuksela kertoo arvostavansa omaishoitajien työtä. Ennen viihdealaa hän työskenteli itse lähihoitajana.

– Hoitoalan ammattilaisena tiedän hyvin, mitä kaikkea omaishoitoperheen arkeen voi kuulua. Kannustan silti vaalimaan positiivista asennetta ja omaa herkkyyttä. Omaishoidossa on myös upeita ja unohtumattomia hetkiä, joiden avulla jaksaa taas hankalien päivien yli.

Nyt tiedän, niin se on
On onni ajaton
Silloin kun sä kuljet rinnallain

Luonnolla suuri merkitys

Voittoisan valokuvan miehestään ja pojastaan ottanut Magdalena Smyk-Viitala sanoo, että omaishoitoperheessä pienillä hetkillä on todella suuri merkitys kaikkien jaksamiseen.

Magdalena Smyk-Viitala

Smyk-Viitala kertoo, että heidän perhe viettää parhaat hetkensä meren äärellä, mielellään autiolla rannalla.

– Rannassa unohtuvat kivut ja säryt sekä pelot ja haasteet. Siellä ei ajatella jatkuvia taisteluita byrokratiaa ja säästöjä vastaan. Ei huolehdita tulevaisuudesta, vaan nautitaan hetkestä. Luonnon keskellä jokainen saa olla juuri sellainen kuin haluaa.

Vertaisuus on sydämen asia

Minna Kedonoja osallistui kilpailuun runolla, jonka idea syntyi todellisista, joskus absurdeiltakin tuntuvista asioista.

– Vertaistuella on ollut suuri merkitys elämässäni, ja mielestäni sen arvo on syytä tuoda esiin.

Kedonoja on kirjoittanut runoja ajoittain noin 15 vuoden ajan. Hänelle runot ovat keino käsitellä ja ilmaista tunteita sekä elämää yleensä.

Kalapuikko litistyy sukan alla
ja pölykoirien kilpajuoksu starttaa olohuoneen nurkasta.

Syyskuun kirkkaassa auringossa joululaulut
soivat yhä uudestaan ja uudestaan.

Aamun raivokohtaus värittää vieläkin keittiön seinää.
Mennään, mennään jo, mennään!

Ainaista hokemista,hämmennystä,kiukkua ja kiroilua.
Mutta myös naurua, oivalluksia,iloa ja innostusta.

Tässä vuoristoradassa kyyti ottaa mahanpohjasta joka päivä.

Nyt väsyttää.
Toinen, yhtä väsynyt soittaa.

Puhelu on pitkä, sen lopuksi valuvat kyyneleet ja vatsaan sattuu.
Yhteinen, hillitön nauru saa olon
voipuneeksi
helpottuneeksi.

Voimaannun.

On joku, joka ymmärtää puolesta sanasta.
Voi että tätä elämää…
– tiedän

Vertaisuus
on sydämen asia.

Hetki kerrallansa

Anita Töyräs kuvaa omassa tekstissään etäomaishoitajan hyviä hetkiä. Hän sanoo olevansa iloinen ja oikeutettu saadessaan tehdä arvokasta työtä äitinsä omaishoitajana.

Omaishoitajan hyvä hetki muodostuu hyvästä ja lämpimästä tunteesta, joka syntyy, kun hoivaa lähimmäistään ja pystyy tuottamaan hänelle turvallisen ja arvostavan olotilan.

Siitä tunteesta, kun huomaa tuettavan hyvän mielen ja kiitollisuuden näkyvän hänen kasvoistaan. Sanoja ei tarvita kiittämään. Tiedät ja tunnet kiitollisuuden.

Omaishoitajuus on vastavuoroista toimintaa, ”ottaen ja antaen” hoitajalle. Riittämättömyyden ja avuttomuudenkin tunnetta, joka täytyy vaan sietää sillä hetkellä  ja mennä eteenpäin hetki kerrallansa.

Hyvä hetki on se, kun ymmärtää tekevänsä arvokasta työtä, jonka kohteena on oma Äiti, joka aikoinaan hoivasi sinua. Nyt sinulla on mahdollisuus korvata hänen tekemänsä mittaamaton työ moninkertaisesti takaisin.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!