Päästä irti asioista, jotka eivät ole sinun hallinnassasi!

Teksti: Farzaneh Hatami Landi

Me kaikki haluamme tuntea että, hallitsemme elämäämme ja kohtalomme. Ajattele aikaa, jolloin asiat alkoivat tuntua hallitsemattomilta elämässäsi. Miltä sinusta tuntui? Mitä sinä teit?

Liian monet ihmiset ovat onnettomia, koska he eivät hyväksy asioita tai olosuhteita, joita he eivät voi muuttaa tai joita he eivät voi hallita. Tämä johtaa tarpeettomaan turhautumiseen, pettymykseen ja kärsimykseen.

Kerran psykologian professori käveli luokkahuoneeseen kädessään lasi vettä. Hän kysyi oppilailtaan: ”Kuinka raskas tämä lasillinen vettä on?”

Opiskelijat alkoivat huutamaan arvauksia, jotka vaihtelivat sadasta grammasta yhteen kiloon.

Professori vastasi: ”Tämän lasin absoluuttisella painolla ei ole merkitystä, kun pitelen sitä. Pikemminkin se vaikuttaa, kuinka kauan pitelen sitä kädessäni.

Jos pitelen vesilasia kaksi minuuttia, se ei tunnu kovalta taakalta. Jos pitelen sitä tunnin ajan, sen paino voi tuntua raskaammalta, kun lihakseni alkavat väsyä. Jos pidän sitä koko päivän – tai viikon – lihakseni kouristuvat ja tunnen todennäköisesti halvaantuneeni tuskasta. Se saa oloni kurjaksi ja olen kykenemätön ajattelemaan mitään muuta kuin tuntemaani kipua.

Lasin todellinen paino siis pysyy samana, mutta mitä kauemmin pitelen sitä, sitä raskaammalta ja rasittavammalta se tuntuu.”

Luokka nyökytteli yhteisymmärryksessä, ja professori jatkoi sanomalla:

”Tämä lasillinen vettä edustaa huolta ja stressiä, jota kannat mukanasi joka päivä. Jos ajattelet niitä muutaman minuutin ajan ja laitat ne sitten syrjään, se ei ole raskas taakka. Jos ajattelet niitä vähän kauemmin, alat tuntea stressin vaikutuksia. Jos kannat huoliasi mukanasi koko päivän, sinusta tulee työkyvytön ja etkä pysty tekemään mitään muuta ennen kuin päästät sen menemään.”

Älä kanna huoliasi mukanasi kaikkialle, koska ne eivät tee muuta kuin vievät sinut alas. Ethän anna elämän kulkea ohi murehtiessa. Päästä irti asioista, jotka eivät ole sinun hallinnassasi. Laske lasisi joka ilta ja siirry eteenpäin kaikesta, mikä aiheuttaa turhaa stressiä. Älä kuljeta tätä ylimääräistä painoa seuraavaan päivään.

Meidän olisi keskitettävä aika ja energia elämässämme niihin osiin, joita voimme muuttaa ja hyväksyä ne, joita emme voi muuttaa. Valitettavasti monet ihmiset tekevät juuri toisinpäin.

Elämän ikävä tosiasia on, että sinulla ei ole hallintaa monista asioista, joita elämässäsi tapahtuu – tämän jotkut ihmiset kieltäytyvät hyväksymästä.

Mitä enemmän yritämme hallita asioita, sitä vähemmän onnistumme. Asiat ovat väistämättä erilaisia kuin odotamme, ja ne voivat muuttua hetkessä. Pyrkimys hallita asioita, joihin emme voi vaikuttaa, aiheuttaa meille huolta ja levottomuutta. Meistä tulee irrationaalisia ja alamme miettiä kaikkia mahdollisia negatiivisia asioita, mikä johtaa meitä pelon ja epätoivon kehään.

Jos haluamme kokea todellista emotionaalista hyvinvointia ja hengellistä vapautta, meidän on opittava päästämään irti siitä, mitä emme voi hallita. Tiedämme, että irti päästämisen oppiminen on paljon vaikeampaa kuin kiinnipitäminen. Pelon vuoksi on vaikea päästää irti. Pelkäämme, mitä meille tapahtuu, jos menetämme jotain, mihin olemme tottuneet tai ehkä pelkäämme katsoa itseemme, koska emme ehkä pidä siitä, mitä näemme.

Identiteettiin sidoksissa olevista asioista on vaikeaa päästää irti ja ajattelemme, että kaikki pysyy ennallaan. Tämä johtaa pettymykseen. Usein pidämme kiinni asioista, jotka eivät enää ole meille hyväksi, kuten epäterveelliset suhteet.

Jos haluamme todella muuttaa elämäämme, meidän on otettava se vakavasti. Muutos alkaa päätöksen tekemisellä. Meidän tehtävämme on ottaa vastuu onnestamme eikä odottaa, että muut korjaavat asiat puolestamme.

Elämä on täynnä kokemuksia, joiden on tarkoitus opettaa meille tärkeitä oppitunteja. Kun kieltäydymme päästämästä irti jostakin, se johtuu siitä, että kieltäydymme näkemästä, mitä elämä yrittää opettaa meille. Tämän seurauksena tunnemme olevamme jumissa.

Jos otat aikaa tarkastellaksesi tarkemmin jotain, jonka olet hyväksynyt hallitsemattomaksi, saatat huomata, että sinä hallitset sitä loppujen lopuksi.

Mutta mitä irti päästäminen todella tarkoittaa? Mitä voin oppia tästä kokemuksesta?

Se ei tarkoita menneisyyden katumista, vaan kasvamista ja elämistä tulevaisuuden puolesta. Se ei tarkoita kieltämistä, vaan hyväksymistä.

Joskus sinun tulisi käyttää kaikki energiasi keskittymällä siihen, mitä voit hallita, ja päästää irti kaikesta muusta. Kun näin tapahtuu, tiedät vapauden todellisen merkityksen.

Muista, että meillä on mahdollisuus päästää irti!

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!