Rästiin jääneiden vapaapäivien joustot selvillä – katso oman kunnan tilanne

Omaishoitajan kannattaa varmistaa poikkeusoloissa pitämättä jääneiden vapaapäivien käyttö. Helsingissä armonaikaa on ensi vuoden toukokuuhun. Vantaalla raja tulee vastaan jo tämän vuoden lopussa.

Teksti: Ari Liimatainen

Helsinki ja Vantaa ovat luvanneet joustoa korona-ajan pitämättömien vapaapäivien käyttöön (Oma-lehti 26.8.). Kunnat ovat nyt täsmentäneet käytäntöjään.

Helsingissä omaishoitaja voi pitää tänä vuonna käyttämättä jääneet vapaat ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Vaikka epidemia ei ole vielä ohi, Helsingin palveluja on pystytty vähitellen avaamaan. Tämä on parantanut omaishoitajien mahdollisuutta pitää vapaapäiviä.

Helsingissä omaishoitajan on normaalisti mahdollista säästää vapaapäiviä kuuden kuukauden ajalta. Vapaat on kuitenkin pidettävä saman kalenterivuoden aikana. Poikkeuksena ovat joulukuun vapaapäivät, jotka voi pitää seuraavan vuoden tammikuussa.

Vantaa ei siirrä ensi vuoteen

Vantaalla omaishoitajia ohjeistetaan varaamaan nyt tavallista useampia vapaapäiviä eikä poikkeusaikana rästiin jääneitä vapaita voi siirtää ensi vuoden puolelle.

Vantaan kaupunki tulkitsee, että poikkeusolot kestivät viisi kuukautta maaliskuun alusta heinäkuun loppuun asti. Tältä ajalta pitämättömiä vapaita voi kerryttää neljältä kuukaudelta ja käyttää ne vuoden 2020 loppuun.

Normaalisti vantaalainen omaishoitaja voi kerryttää vapaita enintään kolmelta kuukaudelta. Kuluvan vuoden lakisääteiset vapaavuorokaudet on käytettävä aina seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Haluatko kertoa oman mielipiteesi? Kommentoi aihetta Facebookissa

15.9. uutiseen on päivitetty Vantaan kaupungin täsmennys: ajalta 1.3.–31.7. omaishoidon tuen vapaita voi kerryttää neljältä kuukaudelta. 

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!