Erityisistä lapsista tuli erityisiä aikuisia

Mia Malmin ja Anja Reposen voimakirja käy läpi koti- ja ulkomaisia elämäntarinoita.

Teksti: Ari Liimatainen
Oma-lehti 4/2020

Arkkitehti Alvar Aalto, uimari Hanna-Maria Seppälä ja räppäri Karri Miettinen (Paleface) kohtasivat kukin lapsena vaikeuksia ja ennakkoluuloja. Niistä huolimatta tai juuri niiden ansiosta he ovat myös eläneet erityisen elämän.

Toimittaja Mia Malmi (oik.) on erityislapsen äiti, joka kertoo uutuuskirjassa 50 tarinaa erityisistä lapsista, joista on tullut erityisiä aikuisia.

– Halusin tehdä tämän kirjan voimakirjaksi kaikille erityisille ihmisille ja heidän läheisilleen. Ehkä olet erityislapsen vanhempi, joka ei enää tiedä, mistä ammentaisi voimia. Tai voit olla lapsi, nuori tai aikuinen, joka ei mahdu muottiin, Malmi kertoo kirjan taustoista.

Leijonatarinoita erityisille lapsille -kirjan henkilöt ovat valikoituneet mukaan asenteensa vuoksi. Mia Malmi pitää heitä esikuvina.

– He ovat uskaltaneet elää oman näköistään elämää ja tavoitella rohkeasti sitä, mitä haluavat. Rajoitteiden tai ulkopuolisten mielipiteiden ei pidä antaa kahlita ajattelua ja kangistaa johonkin tiettyyn muottiin.

Kirjan on kuvittanut Anja Reponen.

Yhdessä kaikki on mahdollista

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti kertoo kirjassa, että hänen vanhempansa eivät kasvattaneet pumpulissa, vaan veivät hänet eri paikkoihin ja antoivat tilaisuuksia.

Kun Leo-Pekka Tähti syntyi, vanhemmat olivat huolesta sekaisin. Poika ei kävelisi koskaan. Pyörätuolista ei kuitenkaan tullut este, korkeintaan hidaste.

– Onneksi vanhempani uskoivat minuun ja mahdollisuuksiini. Yksin ei kukaan pääse huipulle, tarvitaan oikeat ihmiset taustatueksi. Yhdessä kaikki on mahdollista.

Erityisesti Leo-Pekka Tähden mieltä lämmittää vuoden urheilijan titteli, sillä 2016 liikuntarajoitteisen valitseminen ei todellakaan ollut itsestään selvä asia.

Kummajaisilla on hauskempaa

Sarjakuvataiteilija Kaisa Leka on aina ollut liikuntavammainen. Hän pyytää ihmisiä olemaan kiltimpiä toisilleen.

– Ilkeät tai ajattelemattomat sanat voivat painua syvälle mieleen ja kummitella siellä vielä vuosikymmenien jälkeen.

Nuorempana Kaisa Leka kärsi huonosta itsetunnosta, mutta nykyään on selvää, että hän on yhtä arvokas kuin muutkin.

– Yritin vuosikausia esittää normaalia, mutta se oli kauhean raskasta. Antaa normaalien elää omaa tylsää, tavallista elämäänsä. Meillä kummajaisilla on paljon hauskempaa!

Erilaisuus voi olla myös supervoima. Tärkeintä on olla rohkeasti oma itsensä ja tavoitella unelmiaan.

Mia Malmi ja Anja Reponen: Leijonatarinoita erityisille lapsille. Otava

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!