Yhdistykset vaativat lapsiperheiden omaishoidon turvaamista – lue Helsingin sosiaali- ja terveystoimen vastaus 

Toiveet pyritään ottamaan huomioon, mutta joustava reagointi kariutuu muun muassa teknisiin ongelmiin. 

Teksti: Ari Liimatainen 

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ja viisi muuta yhdistystä vaativat syyskuussa pikaista muutosta lapsiperheiden omaishoitajien tilanteeseen Helsingissä. 

Yhdistykset pyysivät Helsingin kaupunkia nostamaan palvelusetelin arvoa ja tutkimaan vaihtoehtoja, joilla palvelusetelijärjestelmästä saadaan joustavampi.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori sekä vammaistyön johtaja Katja Raita vastaavat, että Helsingissä kotiin annettavan hoidon palvelusetelin arvo on 34 euroa per tunti. 

– Omaishoidon vapaasta sovitaan omaishoidon tuen sopimuksessa tai siihen liitettävässä hoito- ja palvelusuunnitelmassa. Siinä määritellään, miten ja missä lakisääteinen hoito järjestetään. Mutta epäilemättä joustavat siirrot eri palveluista toiseen ovat tilanteiden muuttuessa asiakaslähtöisiä ja esitetyt toiveet pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan jatkossa huomioon palveluja kehitettäessä.

Joustava reagointi kariutuu muun muassa järjestelmän teknisiin ongelmiin.

– Tilanne, jossa asiakas haluaisi sekä kotona annettavaa hoitoa että kodin ulkopuolista hoitoa, joita voisi joustavasti käyttää haluamallaan tavalla esimerkiksi saman kuukauden aikana, ei vielä toistaiseksi ole teknisesti mahdollista, Sulavuori ja Raita toteavat vastauksessaan.

Yhdistykset esittivät kannanotossaan, että palvelusetelisopimuksen tulisi olla voimassa yhtä aikaa maksusitoumuspäätöksen kanssa. 

Sosiaali- ja terveystoimesta todetaan, että maksusitoumukset ovat yleensä viimesijainen tapa järjestää palvelu tilanteissa, joissa mikään muu palvelu ei sovellu asiakkaalle.

– Maksusitoumuksilla kotiin annettavan palvelun hinta on usein moninkertainen palvelusetelillä tuotettavaan palveluun. Tästä syystä palvelua on pystytty toteuttamaan vain vähäisempiä määriä, Sulavuori ja Raita mainitsevat.

Yhdistykset toivoivat vapaajärjestelmän kehittämistä niin, että lakisääteistä vapaata tulee 24 tuntia per vapaavuorokausi. Sosiaali- ja terveystoimi ei ota tähän kantaa.

Sen sijaan Maarit Sulavuori ja Katja Raita muistuttavat, että vuoden 2020 aikana kertyneitä vapaita voi käyttää poikkeuksellisesti ensi vuoden toukokuun loppuun asti.

Työntekijät tekevät yhteistyötä

Yhdistykset halusivat kannanotollaan tuoda sote-lautakunnan tietoon, että vammaisten sosiaalityössä siirretään herkästi vastuuta kotipalvelulle, lastensuojeluun ja erikoissairaanhoitoon.

Maarit Sulavuori ja Katja Raita vastaavat, että työntekijät toimivat aina yhteistyössä. 

– Esimerkiksi lastensuojelulle on määritelty omat vastuualueensa ja työtehtävänsä, eivätkä omaishoidon tuen työntekijät voi näitä tehtäviä suorittaa. Omaishoidon tuen osalta vastuu omaishoidon tuesta on aina omaishoidon tuen työntekijöillä.

Hyvänä uutisena Sulavuori ja Raita pitävät uuden kolmeosastoisen tilapäishoitoyksikön käyttöönoton valmistelua.

– Toivomme saavamme uuden yksikön käyttöön vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lue Helsingin sosiaali- ja terveystoimen vastaus omaishoitoperheiden tilanteeseen

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!