Ystävyydellä on tärkeä rooli onnellisessa elämässä!

Teksti: Farzaneh Hatami Landi

Vaikka ystävänpäivä oli jo viikko sitten, ystävänpäivää voi viettää joka päivä! Lue ajatuksia ystävyydestä.

Nuori sarvikuono asui yksin metsässä. Eräänä päivänä paikalle lennähti västäräkki, näki sarvikuonon ja kysyi siltä: ”Miksi olet yksin?”
”No, me olemme aina yksin”, vastasi sarvikuono.
”Tarkoitatko, että sinulla ei ole ystäviä?” västäräkki ihmetteli.
Sarvikuono, joka ei ollut koskaan ennen kuullut sanaa, kysyi: ”Mitä ystävä tarkoittaa?”
”Ystävä tarkoittaa, että on joku, joka on aina, on kanssasi, rakastaa sinua ja auttaa sinua. Joku, jonka kanssa tunnet olevasi vähemmän yksin”, vastasi västäräkki.

”Mutta en tarvitse apua”, sanoi sarvikuono.
”Joka tapauksessa tarvitset jotain apua. Esimerkiksi selkäsi rypyt ovat täynnä pieniä hyönteisiä, ja jos joku auttaa sinua poimimalla niitä pois, hän voi olla ystäväsi”, tuumi västäräkki.
”Mutta kukaan ei tykkää olla ystävä kanssani”, sanoi sarvikuono, ”koska olen ruma ja ihoni on paksu.”
”Mutta sarvikuonon tarkoituksena on rakastaa sitä, mikä on sydämessä, ei ihoa ja ulkonäköä”, tuumi västäräkki.

”Mikä on sydän?” kysyi sarvikuono. ”Minulla ei ole sydäntä. Minulla on vain iho ja sarvet.”
Västäräkki totesi siihen: ”Mutta se ei ole mahdollista, kaikilla maan päällä olevilla olennoilla on sydän.”
”Missä sydämeni on?” ihmetteli sarvikuono, ”Miksi en näe sitä?”
”Vaikka et näe sitä, olen varma, että sinulla on hieno sydän tämän paksun ihon alla. Koska sen sijaan, että pelottaisit, potkaisit tai puraisisit minua, puhut minulle. Se tarkoittaa, että voit rakastaa muita ja löytää itsellesi hyvän ystävän. Nyt, jos annat minun istua kauniilla paksulla ihollasi ja poimia hyönteisiä”, västäräkki sanoi keskittyen puuhaansa.

Sarvikuono mietti, mitä sanoisi. Siitä tuntui hyvältä, vaikkei se oikein tiennytkään miksi. Lopulta sarvikuono kysyi: ”Onko tämä rakkautta, että haluan pois ärsyttävät hyönteiset iholtani ja haluan sinun pysyvän selässäni?”
”Ei”, sanoi västäräkki, ”autan sinua ja sinusta tuntuu hyvältä, koska olen täyttänyt tarpeesi; sinun tarpeesi.”
Sarvikuono heilutti päätään, eikä oikein ymmärtänyt, mitä västäräkki tarkoitti.

Monta päivää kului. Västäräkki lensi istumaan sarvikuonon selän päälle joka päivä. He puhuivat paljon, ja samalla västäräkki poisti pienet hyönteiset sarvikuonon paksusta ihosta. Se tuntui sarvikuonosta hyvältä. Aina, kun västäräkki lensi sarvikuonon edessä, sarvikuono tunsi näkevänsä maailman kauneimman näyn ja ilahtui västäräkin kohtaamisesta. Hän oli erittäin onnellinen siitä, että ei enää tuntenut olevansa yksin tässä maailmassa.

”Rakas västäräkki, mitä se tarkoittaa, että olen onnellinen kanssasi ja tykkään leikkiä yhdessä?” sarvikuono kysyi eräänä päivänä.
Västäräkki lennähti sarvikuonon kuonolle ja sanoi: ”Tämä tarkoittaa ystävyyttä. Se tarkoittaa, että sinä ja minä olemme ystäviä.”
Sarvikuono hymyili kuullessaan tämän lauseen.

————————————————-

Todellinen ystävyys on tärkeää. Ystävät tukevat toisiaan, kuuntelevat toisiaan ja antavat neuvoja. Kun sinä ja ystäväsi jaatte henkilökohtaisia asioita, voitte oppia toisiltanne ja tutkia, mikä tekee teistä ainutlaatuiset persoonanne. Ystävät voivat opettaa toisilleen monia asioita. Kun hyväksyt ihmiset sellaisina kuin he ovat, olet kunnioittava ystävä.

Ystävyys voi tarkoittaa, että vietätte aikaa yhdessä joka ikinen päivä tai että olette yhteydessä viestein tai että tapaatte kerran vuodessa.. Ystävyys voi tarkoittaa olemista toistensa lähellä kriisin aikana tai yhteisen edun tai harrastuksen yhdistämistä.

Ystävyyssuhteet on määritelty vapaaehtoisiksi ja vastavuoroisiksi suhteiksi, joissa molemmat osapuolet tunnustavat suhteen ja kohtelevat toisiaan tasa-arvoisina. Ystävyydelle on tyypillistä toveruus, yhteinen historia ja keskinäinen kiintymys. Ystäväksi valikoituu yleensä henkilöitä, joilla on jokin yhdistävä ominaisuus kanssamme.

Ystävyyssuhteet edistävät myönteistä kehitystä. Elämä ilman ystävyyttä tuntuu pahalta. Hyvien ystävyyssuhteiden aiheuttama epäitsekkyys, lämmön tunne ja kiintymys tekee elämästämme monesti siedettävämmän. Hyvät ystävät ovat apunamme vaikeina hetkinä ja auttavat epäitsekkäästi.

Ystävyyskokemukset ovat yleismaailmallisia. Vaikka ystävyyden luonne muuttuu koko eliniän, useimmilla, kaikenikäisillä, ihmisillä on ainakin yksi henkilö, jota he pitävät ystävänä. Ihmisen persoonasta ja luonteesta riippuu, paljonko ystäviä hän kaipaa ympärilleen. Onko ystävien määrällä merkittävä vaikutus onnellisuuteen, on kyseenalaista, mutta laadukkaiden ystävyyssuhteiden merkitys on yleisesti hyväksytty. Joten, jo pari läheistä ystävää voi olla optimi määrä elämässämme.

On hyvin todennäköistä, että ystävyyssuhteet pystyvät tekemään meistä onnellisempia, mutta miten ja kuinka paljon, riippuu meistä!

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!