Komedia perheestä, joka unohti olevansa perhe

Ihmisen osa on lämminhenkinen draamakomedia etääntyneen perheen yllättävästä lähentymisestä.

Teksti: Ari Liimatainen
Kuvat: Kuokkasen Kuvaamo / Bufo

Konkurssin kokenut pennitön Pekka Malmikunnas (Hannu-Pekka Björkman) on vakuuttanut perheelleen johtavansa yhä menestyksekästä IT-yritystä. Elämänkokoinen huijaus uhkaa paljastua, kun etäällä pysytelleet perheenjäsenet haluavat yhtäkkiä tehdä lähempää tuttavuutta.

Samaan aikaan kuvioihin astuu liukaskielinen Kimmo Hienlahti (Kari Hietalahti). Hän on Pekkaakin pahempi harhauttelija, minkä ansiosta Pekka havahtuu oman tilanteensa mahdottomuuteen. Mutta mikä ratkaisuksi, kun totuuden kertominen läheisille tuntuu entistäkin vaikeammalta?

Kari Hotakaisen samannimisen menestysromaanin innoittama Ihmisen osa on elokuva perheestä, joka unohti olevansa perhe ja Pekasta, joka unohti olevansa vain ihminen.

Perhettä on vaikea petkuttaa

Ihmisen osa on ensimmäinen Kari Hotakaisen romaanista tehty elokuva, jossa hän on toiminut käsikirjoittajana. Hotakainen kertoo elokuvan komiikan syntyvän siitä, että perhe kätkee joitakin asioita loppuun asti, kuten Pekka peittää omaa kohtaloaan – omaa osaansa ihmisenä.

Ihmisen osa kertoo monestakin asiasta, muun muassa siitä, kuinka vaikeaa on puhua totta läheisilleen ja kuinka hankalaksi elämää menee totuutta peitellessä.

Ohjaaja Juha Lehtola sanoo, että monia ihmisiä voi huijata, mutta omaa perhettä on erittäin vaikea petkuttaa. Ja yhtä vaikea on puhua totta läheisilleen – isälle, äidille, siskolle – oli ihminen sitten missä iässä tahansa.

– Huijauksen, perhe-elämän ja vinon huumorin risteyksessä pyrin tekemään elokuvan ihmisistä, jotka ovat hyviä puhumaan, mutta huonoja kommunikoimaan. Ajattelin, että totuuden väistely on traagista, koomista ja inhimillistä.

”Hannu-Pekka Björkman loistaa työttömänä surkimuksena Kari Hotakaisen romaaniin perustuvassa mustassa komediassa” Anton Vanha-Majamaa, Helsingin Sanomat 20.12.2018

Maailman tärkein työpaikka -kampanja ja Citycon esittävät Ihmisen osa -elokuvan 12.2.2019 aamupäivänäytöksenä maksutta. Merkitse kalenteriin! Lue lisää Oma-jäsenlehdestä, joka ilmestyy 24. tammikuuta. 

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!