Elämä on ainutlaatuinen kertomus

Filosofi Frank Martela kannustaa keskittymään elämän merkityksellisyyteen.

Teksti: Ari Liimatainen
Kuva: Marek Sabogal
Oma-lehti 2/2020

Elämän tarkoituksen löytäminen ei ole helppoa. Tyypilliset päämäärät, kuten onnen tavoittelu ja menestys, eivät useinkaan riitä.

Filosofi Frank Martela kehottaa keskittymään elämän merkityksellisyyteen. Näin kysymys kohdentuu ylipäätään omaan elämään.

Uutuuskirjassa Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä Martela tarjoaa neljä polkua, joita kulkemalla jokainen voi kokea elämänsä merkityksellisemmäksi.

Filosofiasta, psykologiasta ja historiasta ammentavassa kirjassa Martela toteaa, että merkityksellisen elämän tärkeimmät suuntaviivat löytyvät läheltä – yhteyksistä itseen ja muihin.

− Kirjani tarjoaa uuden tavan ajatella merkityksellisyyttä, joka rakentuu yhteisen ihmisyytemme varaan. Muuttamalla ajattelutapaa voi vastaukset löytää jokapäiväisestä elämästä. Kulttuurista, uskonnosta ja muista taustatekijöistä riippumatta on mahdollista löytää tie tyydyttävämpään, merkityksellisempään elämään.

Unohda menneisyyden haamut

Frank Martelan mielestä ihmisten tulisi lakata jahtaamasta menneisyyden haamuja.

− Lakkaa kaipaamasta elämääsi ylhäältä annettua tarkoitusta. Älä enää anna muiden määritellä elämääsi vaan keskity tekemään omasta elämästäsi – ja sinulle tärkeiden ihmisten elämästä – merkityksellisempää.

Martela toteaa, että neuvo saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen takana piilee avain merkitykselliseen elämään.

− Kuten Camus kirjoitti: ”Yksi ainoa totuus, jos se on ilmiselvä, riittää elämän ohjenuoraksi.”

Frank Martelan mukaan onnellisuus on kehno tavoite. Sitä kiitollisempia meidän tulisi olla siitä, että meille jokaiselle on annettu elettäväksi tämä ainutlaatuinen elämä. Elämä on merkityksellistä, olipa sillä tarkoitus tai ei.

− Ihmisen elämällä on arvoa ja merkitystä jopa maailmankaikkeudessa, jossa millään ei ole absoluuttista arvoa. Sinä teet elämästäsi arvokasta arvostamalla sitä.

Vaihda näkökulmaa

Frank Martela kehottaa ihmisiä olemaan yhteyksissä toistensa kanssa. Kun koemme, että elämällämme on merkitystä toisille ihmisille, tajuamme oman elämän arvon.

− Usein paras ja helpoin tapa lisätä omaa hyvinvointia on näkökulman vaihtaminen. Auta muita, niin autat itseäsi.

Martela toteaa, että ihmisenä olemisen suuruus on siinä, että meillä on vapaus tehdä asioita, joihin sisimpämme kehottaa.

− Jos etsit erityisen voimallista tapaa tehdä jotain hyvää, työ on usein paras vaihtoehto.

Oma hyväntekemisen polku voi löytyä omaishoidosta, vapaaehtoistyöstä, ystävien tai sukulaisten auttamisesta, aktivismista tai vaikka tärkeiksi koettujen poliittisten päätösten tai kampanjoiden tukemisesta.

− Elämän merkityksellisyyden lähde kätkeytyy siihen, että voi elää itse valitsemallaan tavalla, tehdä itse valitsemiaan asioita.

Avaa silmäsi

Merkityksellisempään elämään voi johtaa monia polkuja, mutta Frank Martelan mielestä kaksi on ylitse muiden.

− Tärkeimmät polut ovat yhteys itseen ja yhteys muihin. Yhteys itseen johtaa henkilökohtaiseen täyttymykseen, ja yhteys muihin tuottaa sosiaalista täyttymystä.

Se, miten nämä kaksi polkua rakentuvat, riippuu kunkin omista mielenkiinnon kohteista, arvoista, taidoista ja elämäntilanteesta. Elämään kannattaa suhtautua kertomuksena. Se koostuu ainutlaatuisista asioista, jotka kohtaa,kokee, todistaa ja ilmaisee.

− Mitä sinulle tapahtuukin – hyvää tai pahaa, itse valittua tai ulkoa annettua – se kuuluu kertomukseen. Kertomuksesi luvut sisältävät vahvuutesi ja heikkoutesi, omituisuutesi ja ainutlaatuisuutesi.

Jotta ihminen voi elää itse valitsemaansa elämää ja ohjata omaa purttaan, hänellä on oltava selvä kuva siitä, mihin suuntaan hän haluaa edetä. Tätä varten hänellä täytyy olla joitakin ydinarvoja, joiden avulla navigoida elämän karikoissa.

− Elämän merkityksellisyyden kannalta olennaisten asioiden tunnistaminen on helpompaa kuin luuletkaan. Elämäsi voi olla hyvinkin merkityksellistä, jos vain avaat silmäsi ja aistisi sille.

FT, VTT Frank Martela on filosofi, tutkija ja hyvinvoinnin psykologian dosentti, jonka erikoisalaa on elämän merkityksellisyys. Lainaukset ovat teoksesta Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus 2020).

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!