Joskus on liian myöhäistä toimia

Sammakko putosi vesikattilaan. Kuinka sitten kävikään?

Teksti ja kuva: Farzaneh Hatami Landi

Eräs nainen lämmitti kattilallisen vettä liedellä, jotta voisi keittää pastaa perheelleen päivälliseksi. Kun vesi oli lämpenemässä, kattilaan putosi sammakko.

Sammakon aikomuksena ei ollut jäädä kattilaan, mutta se ei kuitenkaan yrittänyt paeta; sillä oli kattilassa tarpeeksi mukavat oltavat.

Nainen laittoi levyn kuumemmalle, jotta vesi rupeaisi kiehumaan. Veden lämpötilan noustessa sammakko sääti kehonsa veden lämpötilaa vastaavaksi ja jäi kattilaan istuskelemaan.

Kun vesi oli kiehumispisteessä, sammakon sopeutumiskyky loppui. Se yritti hypätä pois kattilasta, mutta ei enää pystynyt siihen. Sammakolle oli liian myöhäistä pelastaa itsensä.

Asiat eivät aina mene siten kuin haluamme.

Joskus elämässä juutumme johonkin ongelmaan lähes huomaamattamme. Voimme pitää oloamme jopa ihan mukavana. Saatamme ajatella tietävämme, missä olemme ja mitä teemme. Joskus on liian myöhäistä toimia.

Asiat eivät aina mene siten kuin suunnittelemme ja haluamme. Mutta olipa tilanne miten huono tahansa, on tärkeää olla aktiivinen ja kohdata ongelmat suoraan ja välttelemättä. Tulisi toimia toisin kuin tuo sammakko, joka odotti viimeiseen hetkeen ja yritti vasta silloin korjata ongelman.

On tärkeää miettiä, miten ne esteet ja ongelmat, joita nyt välttelemme, näkyvät tulevaisuudessa ja miten niistä voi selviytyä ajoissa. On vältettävä turhaa ajan hukkaamista ja ryhdyttävä asianmukaisiin toimiin ennen kuin ongelmat lähtevät käsistä ja niistä tulee sietämättömiä.

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n maahanmuuttajatyön kehittäjä.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!