Kaupungin nopein itsepalvelulääkäri

Vaivaako sitkeä yskä? Helsingissä apu on lähellä, sillä diagnoosin voi tehdä kotisohvalla viidessä minuutissa.

Teksti: Ari Liimatainen

Sähköinen Omaolo-oirearvio on laajentunut. Me helsinkiläiset saamme verkossa nyt apua yskään, kurkku- ja korvakivun hoitoon sekä olkapää- ja polvivaivoihin – även på svenska. Jo aiemmin Omaolo on tarjonnut tukea hengitystie- ja virtsatietulehdusten hoitamiseksi sekä alaselän ongelmiin.

Omaolon verkkokysely auttaa arvioimaan, miten oiretta kannattaa hoitaa itse tai millaiseen hoitoon tulee hakeutua.

Itsepalvelulääkäriasemalle ei ole jonoja, ja diagnoosi tulee alle viidessä minuutissa. Johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi vakuuttaa, että saan silti luotettavan arvion.

Jos kuitenkin olisin tyytymätön itsepalveluuni, voin saada diagnoosin myös ammattilaiselta kirjautumalla Omaolo-palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Yhteydenotto ohjautuu terveysasemalle, josta luvataan vastata saman päivän aikana (jos olen ottanut yhteyttä arkipäivänä ennen klo 16:ta).

Arvio jopa omaishoitotilanteesta

Omaolo tarjoaa helsinkiläisille myös sosiaalipalveluja. Kysely auttaa arvioimaan muun muassa oikeutta omaishoidon tukeen, kuljetuspalveluihin ja henkilökohtaiseen apuun.

Vastausten perusteella saa toimintasuosituksen ja ohjausta järjestöjen palveluihin, julkisiin palveluihin tai sosiaalipalvelujen hakemiseen.

Päätös perustuu lopulta aina ammattilaisen tekemään palvelutarpeen selvitykseen, hoidettavan ja hoitajan kokonaistilanteen arviointiin sekä etuuden myöntämisperusteisiin.

Omaolo-verkkopalvelu löytyy osoitteesta omaolo.fi. Muissa kuin yllä mainituissa vaivoissa sähköisen yhteyden Helsingin terveysasemille saa yhteydenottolomakkeella, www.hel.fi/terveysasemat.

Ohoi-blogissa on täyttä asiaa omaishoidosta – tunteella ja kokemusperäisesti. Kirjoittajina vuorottelevat omaishoitajat, kokemusasiantuntijat ja vapaaehtoiset sekä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n henkilökunta ja hallitus.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!