Kun sanat eivät riitä!

Sanattomia hetkiä mahtuu elämääni. Ilosta, surusta, uupumuksesta, rakkaudesta – niin monesta eri syystä.

Yritämme viestittää sillä hetkellä vallitsevaa tunnetilaamme, johon sanat eivät enää riittäneetkään. Tunteet voivat ilmetä hymynä tai itkuna – spontaanisti juuri siinä hetkessä. Jotkut tunteet tarvitsevat järeämpiä ilmaisukeinoja, jotta pystymme niitä työstämään ja viestittämään. Riippuen omista mieltymyksistä voi sen kanavan löytää taiteiden, musiikin, tanssin, liikunnan tai käsitöiden parissa.

Haluan korostaa sanattoman viestinnän merkitystä kaikessa tiedottamisessa. Pystymme visuaalisin keinoin tuomaan lisäarvoa viesteihimme ja kohdentamaan sitä paremmin. Voimme kirjoittaa tarinoita, jakaa tietoa ja tunteitamme, arvoja ja vastuullisuutta. Tuhannen sanan verran ja tässä hetkessä.

”Kommunikaatio eri muodoissa, vailla empatiaa on vain liuta monologeja”

Tarinani on monelle jo omakohtaisesti tuttua. Olin äitini omaishoitajana yhdeksän vuotta. Valinta ei ollut tietoinen vaan sattumien johdattelemaa. Tein vuosia tätä ”epävirallisesti” kunnes lähin ystäväni huomautti minulle ” sinähän olet omaishoitaja.” Hän ehdotti minua virallistamaan omaishoitajuuden. Tuttua eikö? Tein tätä rakkaudesta, enkä huomannut äidin kasvavaa hoidon tarvetta. Lopulta kun huomasin tämän olin vetäytynyt ystäväpiiristäni, unohtanut omat harrastukseni ja äitini puolesta toimiminen olikin muuttunut suorittamiseksi. Ulkopuolisten sanat eivät enää tavoittaneet minua. Se mikä tavoitti, oli äidin käsi, joka hakeutui käteeni. Vahvin viesti oli hiljaisuus ja tunne välillämme.

Tässä ja nyt!

Miten paljasjalkainen helsinkiläinen, Kallion kasvatti, landella saaristossa akkujaan lataava, pikkuveli, ikikakara, finlandssvensk, historiafriikki ja scifi-nörtti päätyi tänne Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:lle viestinnän asiantuntijaksi? Mummini aikoinaan opetti minulle ajattelemaan itseäni toisen kengissä – oppi, jonka otin ohjenuoraksi ja muokkasi minut sellaiseksi kuin tänä päivänä olen. Olen aiemmin toiminut visuaalisen viestinnän, yhteiskunnallisen viestinnän, mainonnan ja markkinoinnin saralla. Koen merkitykselliseksi työn, jolla on myönteinen vaikutus yksilön ja yhteisön elämänlaatuun. Missä muualla haluisin olla kuin tässä ja nyt.

Kai Baer aloitti maaliskuussa työt Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n viestinnän asiantuntijana.

Kai Baer
Viestinnän asiantuntija
kai.baer[@]polli.fi
050 408 1815

Du är hjärtligt välkommen att kontakta mig också på svenska

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!