MOT: Helsinki ei tee tarkastuskäyntejä omiin hoivakoteihin

MOT-ohjelman selvityksestä ilmenee, että Helsingissä ei tehdä tarkastuskäyntejä kaupungin omiin hoivakoteihin. Vantaalla tarkastuksia on tehty suhteellisen säännöllisesti.

Teksti: Ari Liimatainen

Ylen MOT-ohjelman haastattelemat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Helsingin toimintatavalle ei ole hyväksyttävää perustetta. Jos omavalvonta saataisiin toimimaan nykyistä paremmin, se ratkaisisi monia hoivapalvelujen ongelmia.

Professori Marja Vaarama Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että monipuolinenkaan laatumittaristo ei poista tarkastuskäyntien tarvetta. Mittaristo ei esimerkiksi kerro, miten vanhukselle puhutaan ja miten häntä kohdellaan.

Kaiken lisäksi suurin osa kuntien tekemistä tarkastuskäynneistä tehdään siten, että niistä ilmoitetaan ennalta. Vaaraman mukaan näin ei pitäisi tehdä.

– Ei niillä ole mitään tehoa, jos niistä sovitaan etukäteen. Kaikki ehditään laittaa kuntoon ja näyttämään hyvältä. Tarkastuskäyntien pitäisi aina olla ennalta ilmoittamattomia.

Helsinki kiistää virheet

MOT-ohjelman mukaan koronakevään ongelmat näyttivät korostuvan Helsingin kunnallisissa hoivakodeissa.

Helsingin kaupunki kiistää virheet. Hoivapalveluista vastaava johtaja Seija Meripaasi sanoo ohjelmassa, että kaupunki valmistautui hyvin koronaviruksen tuloon.

– Meillä on avoin systeemi, meille voi tulla koska vaan. Pelkästään se, että keskitytään näihin tarkastuskäynteihin – että meillä ei tehdä niitä – ei kuvaa koko totuutta.

MOT selvitti: Kunnat valvovat omia hoivakotejaan lepsusti (yle.fi)

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!