Omaishoitaja on ammattilaisten yhteistyökumppani

Työntekijän oikea asenne on hyvän kumppanuuden lähtökohta.

Teksti: Marja Ruotsalainen
Oma-lehti 4/2019

Jäsenkyselyssämme nousi merkityksellisenä asiana esille yhteistyön näkökulma. Omaishoitaja toimii monen ammattilaisen yhteistyökumppanina, ja molemminpuolinen vuorovaikutus on onnistuneen yhteistyön oleellinen tekijä.

Työntekijän oikea asenne on hyvän kumppanuuden lähtökohta omaishoitoperheen kohtaamisessa. Omaishoitajan ja työntekijän välille on tärkeää luoda avoin, luottamuksellinen ja kunnioittava ilmapiiri. Ystävällisyys, rehellisyys ja kuunteleminen kuuluvat ammatillisuuteen ja ammattitaitoon.

Omaishoitotilanteiden erilaisuus on huomioitava aidosti. Työntekijä ei voi turvautua ennakkoasenteisiin tai olettamuksiin, vaan jokainen omaishoitoperhe tulee ottaa vastaan tasavertaisena. Kumppanuuden pitää tukea omaishoitajan arkea, ja vain yhteistyössä voidaan löytää kaikkia osapuolia tyydyttäviä tapoja toimia.

Mitä kumppanuussuhde tarkoittaa?

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n hallitus ja työntekijät ovat keskustelleet tänä syksynä yhdistyksemme arvoista. Määrittelimme uusiksi arvoiksi kumppanuuden, yhdenvertaisuuden ja uudistumisen. Näidenkin pohjalta on nyt hyvä pohtia, mitä kumppanuussuhde työntekijän ja omaishoitajan välillä tarkoittaa.

Yhdistyksemme uusissa toimitiloissa järjestetyissä tupaantuliaisissa tunnelma oli lämmin. Olimme ilahtuneita, että luonamme kävi noin sata vierasta. Toiminnanjohtajana tunsin, että pystymme huomioimaan omaishoitajat ja yhteistyökumppanit hyvin toiminnassamme ja meillä on hyvä kumppanuussuhde. Olemme verkostoituneet laajasti pääkaupunkiseudulla ja yhdessä pystymme vaikuttamaan paremmin omaishoitajuutta koskeviin asioihin.

On aika kiittää kuluneesta vuodesta. Jäsenkyselymme perusteella meidän odotetaan edelleen puuttuvan vapaapäivien toteutukseen, hoivapaikkojen inhimillisyyteen ja omaishoitajan arvostuksen lisäämiseen. Näiden puolesta lupaamme tehdä töitä myös ensi vuonna.

Hyvää joulun odotusta!

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!