Lakialoite: kunnan korvattava sijaishoito omaishoitajan luottamustoimen ajalta

Yli sata kansanedustajaa on allekirjoittanut aloitteen, jolla halutaan parantaa omaishoitajien mahdollisuutta toimia kunnan luottamustehtävissä.

Teksti: Ari Liimatainen

Uudenmaan vaalipiirin kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.) on tehnyt lakialoitteen, jonka tarkoituksena on helpottaa omaishoitajien mahdollisuutta osallistua kunnalliseen päätöksentekoon.

Lakialoitteessa esitetään, että omaishoitajalle korvattaisiin sijaishoitajan palkkaamisesta aiheutuvat kulut omaishoitajan luottamustoimen hoitamisen ajalta.

Omaishoitajilla on paljon arvokasta tietoa kuntapalveluiden toimivuudesta. Lohikosken mukaan on tärkeää edistää heidän mahdollisuuksia asettua ehdolle ja toimia kunnallisissa luottamustehtävissä.

Tällä hetkellä luottamushenkilölle korvataan lain mukaan muun muassa lastenhoidon järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Osa kunnista huomioi omaishoitajalle sijaishoitajan palkkaamisesta aiheutuvat kulut korvattavana menona ja osa kunnista ei.

– Eri kunnissa asuvat omaishoitajat ovat keskenään eriarvoisessa asemassa. Tämä on johtanut paikoin tilanteeseen, että valtuutettu ei voi osallistua kokouksiin omaishoitovastuunsa vuoksi, Lohikoski toteaa.

Lakialoitteen on allekirjoittanut 102 kansanedustajaa kaikista eduskuntaryhmistä. Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, joten yli sadan kansanedustajan allekirjoittamalla aloitteella on mahdollisuus edetä.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry selvittää Helsingin ja Vantaan tämänhetkistä tilannetta. Kummankaan kaupungin edustajat eivät vastanneet kysymykseen, korvataanko sijaishoitajan palkkaamisesta aiheutuvat kulut omaishoitajan luottamustoimen hoitamisen ajalta.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!