Omaishoitaja saa äänestää kotona

Selvitimme, voiko kotiäänestykseen ilmoittautua sähköisesti.

Teksti: Ari Liimatainen
Kuva: Oikeusministeriö, vaalit.fi

Henkilö saa äänestää ennakkoon kotona, jos hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, että hän ei pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestykseen tai varsinaiseen äänestyspaikkaan.

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös samassa taloudessa asuva virallinen omaishoitaja. Laki määrittelee, että omaishoitaja on omainen tai muu läheinen henkilö, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen.

Kotiin saapuu ennalta ilmoitettuna ajankohtana vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Paikalla on oltava myös äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Äänestäjällä on oikeus käyttää avustajaa.

Ilmoita etukäteen

Eduskuntavaalien kotiäänestykseen pitää ilmoittautua viimeistään 2.4.2019 klo 16 ja europarlamenttivaalien kotiäänestykseen viimeistään 14.5.2019 klo 16. Ilmoituksen voi tehdä äänestäjän puolesta myös toinen henkilö.

Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava samalla kun hoidettava ilmoittautuu kotiäänestykseen.

Kotiäänestykseen voi ilmoittautua soittamalla tai postittamalla ilmoituslomakkeen oman kunnan keskusvaalilautakunnalle. Jos haluaa käyttää postia, on otettava huomioon, että kirjeet jaetaan nykyisin pääsääntöisesti neljässä työpäivässä.

  • Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunta, puh. 09 3101 3344 (Kaisaniemenkatu 3 B 16, 3. krs, 00100 Helsinki)
  • Vantaan kaupungin keskusvaalilautakunta, puh. 043 825 0016 (Vantaan kaupunki, Vaalitoimisto, PL 1100, 01030 Vantaan kaupunki)

Helsingissä ilmoittautumisen voi toimittaa myös sähköpostitse. Lomake tai vastaavat tiedot on mahdollista lähettää luottamuksellisesti osoitteeseen kesvlk@hel.fi sivulla https://securemail.hel.fi/. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Vantaa ei tarjoa mahdollisuutta suojatun sähköpostin lähettämiseen.

Ilmoittautuminen kotiäänestykseen sisältää henkilötietoja, joita ei kannata lähettää sähköpostin välityksellä ilman suojausta.

Juttuvinkki omaishoitajalta

Vinkki kotiäänestyksen mahdollisuudesta ja sähköisen ilmoittautumisen vaikeudesta tuli omaishoitajalta Juhani Greinertiltä. Kiitos!

Selvitimme tätä juttua varten, miten ilmoittautumisen voisi tehdä sähköpostilla turvallisesti. Sekä Helsingissä että Vantaalla ensimmäinen vastaus viranomaisilta oli ”Ei mitään tietoa!”

Vaati toistakymmentä yhteydenottoa – ja kaksi työpäivää – saada selville, voiko oikeusministeriön vaalisivulla olevaa lomaketta lähettää luottamuksellisesti. Oikeusministeriön ohje kotiäänestyksestä kehottaa kysymään asiaa kunnalta.

Eduskuntavaalit toimitetaan su 14.4. Ennakkoäänestys toimitetaan 3. – 9.4.2019.
Europarlamenttivaalit toimitetaan su 26.5. ja ennakkoäänestys 15. – 21.5.2019.

Lue myös: Omaishoitajalla on asiaa

 

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!