Omaishoitajan on hyvä tehdä lääkityslista sekä itselleen että hoidettavalleen. Miten apteekkiasioita voi hoitaa toisen puolesta? Katso video!
Teksti: Ari Liimatainen
Itse tehty lääkityslista on ajantasainen luettelo kaikista lääkevalmisteista: lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä, itsehoitolääkkeistä, ravintolisistä sekä rokotteista. Valmisteen nimen lisäksi listaan kirjataan annos ja käyttötarkoitus. Lista voi olla paperilla tai sähköisesti ylläpidetty – muodolla ei ole väliä.
Pidä lista aina mukana ja huolehdi, että hoidettavalla on oma lista.
Vain sinä tiedät
Yleinen virhekäsitys on, että ammattilaiset näkevät potilaan kokonaislääkityksen tietojärjestelmistään. Lääkitystiedot eivät kuitenkaan aina siirry sähköisesti hoitopaikasta toiseen. Sähköinen reseptikään ei takaa sitä, että ammattilaisella olisi ajantasainen tieto lääkityksestä. Tieto itsehoitolääkkeiden ja ravintolisien käytöstä on tärkeä hoitopäätöksiä tehtäessä.
Akuutissa hoitotilanteessa ammattilainen tarvitsee tiedot lääkkeistä. Mukana kulkeva lista turvaa hoidon myös silloin, kun potilas ei itse pysty kertomaan lääkitystä. Apteekissa tai terveydenhuollossa lääkityslistalta voidaan helposti tarkistaa mahdolliset haitta- ja yhteisvaikutukset.
Tee oma lääkityslista ja huolehdi myös omaisesi lista kuntoon. Lääkityslista voi olla käsin kirjoitettu, tietojärjestelmästä tulostettu tai vaikka mobiilisovellus. Pidä kuitenkin vain yhtä ajantasaista lääkityslistaa. Päivitä listaa aina kun lääkityksessä tapahtuu muutoksia. Täydennä myös itsehoitolääkkeet ja ravintolisät.
Lääkityslista, täytä ja tulosta (pdf)
Lähde: Lääkehoidon päivä, Fimea
Näin hoidat apteekkiasioita toisen puolesta
Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n kokemusasiantuntija Hannu Koivula kävi kysymässä, miten apteekkiasioita voi hoitaa sujuvimmin toisen puolesta. Asiointi helpottuu huomattavasti ensi kesänä, kun potilas voi tehdä valtuutuksen Suomi.fi-palvelussa.
Lääkehoidon TOP 10
Luotettava tieto on edellytys oikeille päätöksille ja turvalliselle hoidolle. Keskustele lääkityksestä hoitohenkilökunnan ja läheistesi kanssa.
- Saadaksesi oikeanlaista hoitoa, kerro rohkeasti vaivoistasi ja tuntemuksistasi.
- Tee lääkityslista. Kirjaa siihen kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rohdokset ja ravintolisät. Pidä lista ajan tasalla ja mukanasi. Omakanta.fi-palvelusta näet sinulle määrätyt reseptit ja niiden toimitukset. Jos et käytä kaikkia lääkkeitä, pyydä lääkäriäsi laittamaan tiedot ajan tasalle.
- Kysy mikä on lääkehoitosi tavoite. Sinun on tärkeää tietää jokaisesta lääkkeestäsi, mihin vaivaan ja miksi sitä käytät. Lue lisää lääkehoidon seurannasta
- Kerro kuinka olet hoitanut itseäsi ja ovatko käyttämäsi lääkkeet auttaneet.
- Kysy sinua hoitavalta henkilöltä, jos jokin asia lääkkeen käytöstä jäi mietityttämään. Voit kysyä lääkkeistä myös omasta apteekistasi. Varmista aina, että ymmärsit asian oikein.
- Sovi yhdessä lääkärin kanssa lääkehoidostasi. Älä suunnittele tai muuta itse lääkitystäsi.
- Käytä vain sinulle määrättyjä lääkkeitä. Kysy aina ammattilaiselta.
- Keskustele lääkärin kanssa lääkkeen hinnasta. Saat hintaneuvontaa myös apteekeista.
- Kysy myös muista sopivista lääkkeistä ja hoidoista sekä niihin liittyvistä eduista ja haitoista.
- Varmista, että tiedät keneen sinun pitää ottaa yhteyttä, jos tunnet olosi sairaaksi tai haluat keskustella lääkityksestäsi.
Lääkehoidon päivää vietetään 21.3.2019 teemalla ”Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?”
Lue myös: Sirkka-Liisa Kivelä, Iäkkäiden turvallinen lääkehoito