Omaishoitajat pääsivät Marttojen oppiin. Katso vinkit ja resepti.
Teksti ja kuvat: Soili Hyvärinen
Joukko omaishoitajia suuntasi heti lauantaiaamusta Uudenmaan Marttojen keittiölle. Päivän teemana oli, kuinka valmistetaan terveellistä ja monipuolista arkiruokaa – nopeasti ja kätevästi.
Lue myös: Hyvän mielen eväät yli 60-vuotiaille omaishoitajille

Alkuun kuuntelimme kotitalouden asiantuntija Katri Pellikan luentoa siitä, miten kannattaa suunnitella etukäteen esimerkiksi viikon ruuat. Kaikkea ei tarvitse valmistaa itse alusta saakka, vaan ruuanlaitossa voi käyttää puolivalmisteita, kuten raakapakasteita tai säilykkeitä.
Välillä voi käyttää myös valmisruokia ja täydentämällä niitä eri lisukkein lautasmallin mukaiseksi.
Itse tekemällä säästää rahaa
Terveellinen ruoka koostuu monipuolisista raaka-aineista. Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään tuoreilla tai kypsennetyillä kasviksilla, neljännes perunalla, pastalla, riisillä tai muulla viljalisäkkeellä ja loppu vajaa neljännes kala- tai liharuualle tai proteiinipitoiselle kasvisruualle. Lisänä täysjyväleipäviipale, jonka päällä on rasiamargariinia, ja ruokajuomana vähärasvaista maitoa tai piimää tai vettä.
Terveellisyyden lisäksi on säännöllisen ruokailurytmin yllä pitäminen auttaa jaksamaan. Aterioiden välillä ei saisi olla 4 – 5 tuntia pidempiä aikoja. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala rytmittävät sopivasti päivän. Muutoin nälkäisenä tulee syötyä kerralla liikaa tai naposteltua herkkuja.
Hyvä vinkki kiireisille on se, että ruokaa voi laittaa kerralla enemmän ja laittaa sitä sopivina annoksina pakastimeen. Sieltä voi sitten ottaa, kun ei ehdi tai ei jaksa tehdä ruokaa.
Mikrouuniperunat yllättivät iloisesti
Katri oli laatinut meille upean menun. Alkukeittona oli punainen broilerikeitto, josta broileri vaihdettiin härkäpapusuikaleeseen. Salaatteja oli kaksi: mausteinen porkkanasalaatti ja marinoitu papusalaatti. Pääruokia oli kolme: broileria ja hunajajuureksia ohraton kanssa, uunilohta pinaattikastikkeessa mikrouuniperunoilla ja kasvistäytteellä sekä tomaattikastike soijarouheella ja leipänä perunaleipäset. Jälkiruokana omenapannukakkua ja tuorepuuroa.
Mikrouuniperunaohje on iloinen yllätys uuniperunoiden ystäville. Kahden perunan paistoaika on 8 – 10 minuuttia. Ohje löytyy Marttojen nettisivuilta.
Ruuat valmistettiin Kotiruokaa kolikolla -oppaan ohjeilla. Oppaassa on jokaisen reseptin kohdalla tarkemmat teko-ohjeet. Marttojen sivuilta löytyy myös videoita eri ruokien tekemisestä. Oppaassa on ruokaohjeiden lisäksi myös muita vinkkejä esimerkiksi hintojen vertailusta, uunin puhdistuksesta, kalan käsittelystä sekä viikon ruokalista.
Osallistujat jaettiin pienempiin ryhmiin ja niin alkoi ruokien valmistus. Alussa etsittiin veitsiä, pannuja ja raastinrautoja, mutta pian jokainen oli työn touhussa ja mikä parasta, iloisen keskustelun säestämänä. Kokeile sinäkin vaikka perunaleipästen tekemistä!

Perunaleipästen valmistusohje (20 – 24 kpl)
4 dl vettä
½ dl ruis- tai kauraleseitä
1 pussi (noin 80 g) perunahiutaleita
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl öljyä
1 pussi kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
- Lämmitä vesi (42°C, kättä lämpimämpää) ja kaada se leivontakulhoon.
- Sekoita nesteeseen leseet, perunahiutaleet, sokeri, suola ja öljy.
- Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
- Alusta taikinaan jauhot.
- Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa.
- Jaa taikina kahteen osaan ja leivo osat tangoiksi.
- Leikkaa tangot 10–12 palaan ja taputtele ohuiksi leipäsiksi.
- Nosta viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota liinan alla.
- Paista 225°C:ssa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Kun ruuat olivat valmiit, pöytä kauniisti katettu ja ruuat esille laitettu, aloimme yhteisen ruokailun. Ruokaillessa kommentoitiin eri makuja ja ruuan tekemistä: Tämä on yllättävän hyvää! Tässä on kiva maku. Eipä uskoisi, että tässä ei ole lihaa. Tosi nopea oli tehdä!
Monet osallistujat olivat vahvasti sitä mieltä, että tekevät kotonakin ruokaa uusien ruokaohjeiden mukaan.
Lue myös: Hyvän mielen eväät yli 60-vuotiaille omaishoitajille
Ohoi-blogissa on täyttä asiaa omaishoidosta – tunteella ja kokemusperäisesti. Kirjoittajina vuorottelevat omaishoitajat, kokemusasiantuntijat ja vapaaehtoiset sekä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n henkilökunta ja hallitus.