Alle euron tuntipalkalla

Puolisoaan hoitavat Marika Stranden ja Satu Nystedt kertovat uudessa Kotivinkki-lehdessä, miten omaishoito yhdistetään ansiotyöhön.

Teksti: Ari Liimatainen
Kuvat: Kotivinkki

Helsinkiläinen Marika Stranden on puolisonsa Harri Seppäsen omaishoitaja. Harri Seppäsen kehon oikea puoli halvaantui aivoverenvuodon seurauksena 2013.

Stranden kertoo Kotivinkki-lehden 8/2019 haastattelussa, ettei ole katunut päätöstään ryhtyä omaishoitajaksi eikä tunne itseään katkeraksi. Hän tekisi mielellään esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä omaishoitajan palkkio on pieni.

– Välillä ihmettelen, miten olen jaksanut. Ensimmäiset vuodet menivät sumussa. Nyt olen alkanut saada palapeliä sillä lailla kasaan, että jaksan ajatella itseänikin välillä, esimerkiksi työssä kehittymistä.

”En jaksaisi olla pelkästään kotona”

Satu Nystedt asuu Vantaalla miehensä Mikael Nystedtin kanssa. He olivat juuri kihlautuneet, kun Mikael Nystedt sai aivoinfarktin kahdeksan vuotta sitten.

Satu Nystedtin ansiotyö on vaativaa, mutta sen yhdistäminen omaishoitoon on onnistunut työyhteisön tuella.

– Koen olevani työssäni hyvä. Se on tärkeää identiteetilleni. En jaksaisi olla pelkästään kotona.

Omaishoitajat Satu Nystedt ja Marika Stranden toivovat byrokratian vähentämistä ja selkeitä tukikriteerejä, joissa huomioitaisiin myös hoidettavan henkinen tila. Kaikkein tärkeintä olisi tunne siitä, että omaishoitajan työtä arvostetaan.

Satu Nystedtin ja Marika Strandenin laajan haastattelun voi lukea kokonaan 10.4.2019 ilmestyneestä Kotivinkki-lehden numerosta 8/2019.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry tukee omaishoitajien jaksamista. Neuvomme maksutta kaikissa omaishoitoasioissa. Jäsenyys ei edellytä virallista omaishoitajuutta eikä omaishoitosopimusta.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!