Helsingin omaishoidon tuki koronavirustilanteessa

Helsinki on päivittänyt ohjeita omaishoidon tuen asiakkaille koronaepidemian aikana.

Teksti: Ari Liimatainen

Koronaepidemian aikana omaishoitajien hoitovastuu kasvaa erilaisten rajoittamistoimien vuoksi. Näitä ovat muun muassa karanteenijärjestelyt sekä päivätoiminnan palvelujen ja lyhytaikaishoitopaikkojen sulkemiset. Palveluja on suljettu koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Ikääntyneiden omaishoidon tuki

Helsinkiläiset omaishoitajat voivat käyttää heille kertyneitä omaishoitajan vapaita, jos sijaisomaishoitaja tai hoitoa kotiin tarjoava palveluntuottaja pystyy järjestämään vapaan. Vapaita suositellaan käytettäväksi vain välttämättömissä tilanteissa. Omaishoidettavan osalta fyysisten kontaktien määrän tulee olla mahdollisimman vähäinen.

Helsingin kaupungin hyväksymät palveluseteliyritykset löytyvät osoitteesta www.palse.fi.

Jos omaishoitaja ja hoidettava altistuvat koronavirukselle, heidän on mahdollista jatkaa kotona asumista, mikäli molempien vointi sen sallii. Jos omaishoitaja sairastuu koronavirukseen, hoidettavalle järjestetään hoitopaikka.

Mikäli omaishoitaja sairastuu koronavirukseen tai muuhun sairauteen tai hän kokee, ettei hän suoriudu enää hoitotyöstään, Helsingin kaupunki ohjeistaa ottamaan yhteyttä omatyöntekijään.

Uusien omaishoidon tukihakemusten käsittely voi poikkeusolojen vuoksi viivästyä.

Seniori-infosta saa ohjausta ja neuvontaa klo 9-18, p. 09 310 44556. Sosiaalipäivystys palvelee virka-ajan ulkopuolella ympäri vuorokauden, p. 020 696 006.

Lue lisää: Helsinki-apu aloitti toimintansa

Alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuki

Omaishoitajien vapaita voi koronaepidemian aikana käyttää vain harkiten.

Omaishoitajat voivat käyttää heille kertyneitä omaishoitajan vapaita, jos sijaisomaishoitaja tai hoitoa kotiin tarjoava palveluntuottaja pystyy vapaan järjestämään. Vapaita suositellaan kuitenkin käytettäväksi vain välttämättömissä tilanteissa. Omaishoidettavan osalta fyysisten kontaktien määrän tulee olla mahdollisimman vähäinen.

Jos omaishoidettava kuuluu terveydentilansa puolesta riskiryhmään esimerksiksi infektio- herkkyyden tai pitkäaikaissairauden vuoksi, lakisääteisten lomitusten käyttö ei ole tällä hetkellä mahdollista tartuntariskin vuoksi.

Helsingin kaupungin hyväksymät palveluseteliyritykset löytyvät osoitteesta www.palse.fi.

Jos omaishoitaja ja hoidettava altistuvat koronavirukselle, heidän on mahdollista jatkaa kotona asumista, mikäli molempien vointi sen sallii. Jos omaishoitaja sairastuu koronavirukseen, hoidettavalle järjestetään hoitopaikka. Kaikista sairastumisista on hyvä ilmoittaa omatyöntekijälle

Mikäli omaishoitaja sairastuu koronavirukseen tai muuhun sairauteen tai hän kokee, ettei hän suoriudu enää hoitotyöstään, Helsingin kaupunki ottamaan yhteyttä omatyöntekijään.

Uusien omaishoidon tukihakemusten käsittely voi poikkeusolojen vuoksi viivästyä.

Neuvontaa ja ohjausta saa ma-pe klo 8.15–16, p. 09 3102 3100 (toimistosihteerit ottavat soittopyyntöjä). Sosiaalipäivystys palvelee virka-ajan ulkopuolella ympäri vuorokauden, p. 020 696 006.

Lisätietoja: www.hel.fi/vammaiset/fi/neuvonta/sosiaalityo

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!