Kansalaisaloite haluaa parantaa omaishoitajien asemaa

Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätään kannatusilmoituksia omaishoitajien aseman parantamiseksi. 

Teksti: Ari Liimatainen

Palava sydän -niminen kansanliike on tehnyt kansalaisaloitteen omaishoitajien aseman parantamiseksi. Aloitteella ehdotetaan muutettavaksi lakia omaishoidon tuesta siten, että

  1. omaishoidontuki muutetaan subjektiiviseksi oikeudeksi
  2. omaishoitajien jaksamista tuetaan paremmin huolehtimalla lakiin säädettyjen vapaapäivien pitämisen ja vapaapäivien säästämisen mahdollistamisesta
  3. omaishoitajille maksettava palkkio nousee, sen verokohtelua helpotetaan ja palkkiot muuttuisivat kaikille kunnasta riippumatta samoiksi sekä palkkioluokkia lisättäisiin
  4. valtion omaishoidon tukeen tarkoitetut varat tulevat korvamerkityiksi.

Yksi aloitteen vastuuhenkilöistä on kokkolalainen Sanna-Mari Seppälä. Hän kaipaa omaishoitajien asemaan selkeitä parannuksia, sillä tilanteeseen on odotettu korjausta jo pitkään.

– Omaishoitajat ovat todella iloisia siitä, että heidän asiansa nousee nyt keskusteluun. Palaute on ollut positiivista.

Kansalaisaloite on rohkeuden osoitus.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Marja Ruotsalainen pitää kaikkia kansalaisaloitteen näkökulmia tärkeinä.

– Nämä asiat ovat usein esillä keskustelutilaisuuksissa ja yhteydenotoissa, joita yhdistykseemme tulee. Kansalaisaloite on osoitus rohkeudesta nostaa asioita esille, ja aloitteessa korostuu omaishoitajien oman osallisuuden merkitys.

Ruotsalaisen mielestä omaishoitajien hyvinvointia ja työkykyä pitää tukea kaikin keinoin, jotta läheiset saavat parhaan mahdollisen hoidon.

– Pääkaupunkiseudun omaishoitajat toivoo yhteistyön lisäämistä etenkin kuntapäättäjien ja valtion kanssa.

Aloitteen kannattaminen

Alla oleva luku näyttää tämänhetkisen kannatusilmoitusten määrän Kansalaisaloite.fi-palvelussa. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se kerää vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Aloitetta voi kannattaa 8.5.2020 asti osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5486. Kannatusilmoituslomakkeen voi allekirjoittaa paperilla myös Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toimitilassa, Ratamestarinkatu 7, Helsinki.

Maaliskuussa marssitaan

Kansanliike kokoaa Eduskuntatalon portaille mielenosoitusta omaishoidon epäkohtia vastaan. Sanna-Mari Seppälä toivottaa kaikki tervetulleiksi marssille 18. maaliskuuta 2020. Mielenosoitus kokoontuu klo 13 Narinkkatorilla, josta marssitaan Arkadianmäelle.

– Tarvitsemme näkyvyyttä, jotta päättäjät ymmärtävät, miten vaikea ja vakava monien omaishoitajien tilanne on.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!