Oodi omaishoitajille huipentaa omaishoitajien viikon

Pääkaupunkiseudun omaishoitajien teatteriryhmällä on vahva todellisuuspohja. Omaishoitajien asemaa täytyy parantaa.

Teksti: Ari Liimatainen

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 24.11.–1.12.2019 muistuttaa, että omaishoitoa on tarkasteltava yhtenä hoivan muotona avo- ja laitoshoidon rinnalla.

Omaishoito koskettaa jokaista. Omaishoitajia on eri ikä- ja väestöryhmissä. Omaishoitotilanteiden tunnistaminen on tärkeää, sillä jokainen omaishoitotilanne on erilainen.

– Valtakunnallinen omaishoitajien viikko tuo esiin omaishoitajien merkittävää panosta. Tavoittelemme tunnustamisen ohella omaishoitajille vahvempaa juridista asemaa ja oikeutta palveluihin, sanoo Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen.

Omaishoitajien asemaa parannettava

Omaishoito on tunnistettava ja tunnustettava yhteiskunnallisesti aivan kuten vanhemmuuskin.

Omaishoitajan on saatava tarvittaessa elämäntilanteensa mukaiset palvelut ja taloudellinen tuki. Taloudellinen tuki voi toteutua rahallisesti, verotuksen keinoin tai asiakasmaksuja kohtuullistamalla. Myös omaishoitajan sairastumiseen on varauduttava.

Omaishoitajat tarvitsevat palveluita, joita tulee tarjota jo varhaisesta vaiheesta lähtien. Palveluiden tulee tukea kokonaisvaltaisesti omaishoitoperhettä ja ehkäistä sosiaalista syrjäytymistä. Omaishoitaja tarvitsee myös vapaita hetkiä itselleen.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista tulee edistää. Kun tietyt omaishoitajuuden kriteerit täyttyvät, omaishoitajalla tulisi olla oikeus hoitaa omaistaan ja olla poissa työstä.

Palava sydän -niminen kansanliike on tehnyt kansalaisaloitteen omaishoitajien aseman parantamiseksi. Aloitetta voi kannattaa Kansalaisaloite.fi -palvelussa. Kannatusilmoituksen voi allekirjoittaa myös Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toimitilassa, Ratamestarinkatu 7, Helsinki.

Omaishoitajien kirkkopyhä 24.11.

Perinteinen kirkkopyhä avaa omaishoitajien viikon 24. marraskuuta. Seurakuntapastori Virva Krans saarnaa ja kamarikuoro Kaamos esiintyy Temppeliaukion kirkossa (Lutherinkatu 3, Helsinki) kello 10.

Messun jälkeen seurakuntasalissa tarjotaan kirkkokahvit. Mukana ovat omaishoidon sosiaaliohjaaja Eija Tapionlinna ja Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Marja Ruotsalainen.

Oodi omaishoitajille 29.11.

Omaishoitajien viikko huipentuu perjantaina 29. marraskuuta kello 12 alkavaan Oodi omaishoitajille -tapahtumaan.

Keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa julkistetaan Omaishoitajan hyvä hetki -kilpailun voittajat. Valkokankaalla nähdään kilpailun satoa lyhytelokuvassa Ajaton onni.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajien teatteriryhmä esittää Elämän kirjopyykkiä -nimisen kuvaelman, jossa omaishoitajien elämästä kerrotaan koskettavasti sanoin ja kuvin. Esityksessä on vahva todellisuuspohja.

Helsingin kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo apulaispormestari Sanna Vesikansa. Lisäksi kuullaan iki-ihania elokuvasäveliä ja runoja.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ilman ennakkoilmoittautumista. Kino Regina on esteetön. Teatterissa on kaksi pyörätuolipaikkaa, minkä lisäksi koko eturivi on käytettävissä pyörätuoleille. Elokuvasalin lämpiössä on esteetön wc, ja kellarikerroksen vessoihin pääsee hissillä.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!