Kokemusasiantuntijaa kannattaa hyödyntää

Kokemusasiantuntijana omaishoitaja auttaa kaltaisiaan ja kehittää palveluja.

Teksti: Marja Ruotsalainen

Uusin sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakausilehti Janus kertoo kokemusasiantuntijoista mielenterveys- ja päihdepuolella.

Jo vuoden 2015 hallitusohjelmassa on esitetty, että kokemusasiantuntijoita tulisi käyttää osana sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistä. Tavoitteena on painottaa varhaista tukea, ennaltaehkäisevää työotetta ja vaikuttavia asiakaslähtöisiä palveluketjuja yli hallintorajojen.

Lukiessani lehtijuttua totesin ilahtuneena, että yhdistykseni on ollut edelläkävijä. Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry alkoi kouluttaa kokemusasiantuntijoita ja kehittää omaishoidon kokemusasiantuntijatoimintaa jo vuonna 2015.

Parhaillaan koulutamme jo kolmatta vuosikurssia uusia kokemusasiantuntijoita, tällä kertaa yhdessä Kehitysvammatuki 57 ry:n kanssa.

Omaishoitajat ovat kehittäjäkumppaneita.

Kokemusasiantuntijoiden osallistaminen ja heidän tietojensa käyttäminen erilaisten toimintojen kehittämisessä on tärkeää. Omaishoitajat ovatkin kehittäjäkumppaneitamme, ja heitä osallistetaan suunnittelemaan yhdessä parempia ja omaishoitoa tukevia palveluita.

Kokemusasiantuntijana omaishoitaja pystyy kertomaan toiselle omaishoitajalle, miten hän voi itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja toipumiseen. On selvää, että kun omaishoitaja pystyy vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin ja palveluihin, hän samalla lisää vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Omaishoitajalla on omakohtainen kokemus erilaisten palveluprosessien asiakkuudesta. Kokemusasiantuntijana hän pystyy välittämään omia kokemuksiaan eteenpäin ja olemaan hyödyksi muille vastaavissa tilanteissa oleville. Hän kykenee kehittämään nykyisiä palveluita, ja samalla niiden konkreettiset hyödyt pystytään nimeämään paremmin.

On hienoa työskennellä yhdistyksessä, jossa asiantunteva henkilökunta on oivaltanut, että omaishoitajan kokemusta kannattaa hyödyntää ja heitä voi osallistaa kehittämään palveluita.

Ohoi-blogissa on täyttä asiaa omaishoidosta – tunteella ja kokemusperäisesti. Kirjoittajina vuorottelevat omaishoitajat, kokemusasiantuntijat ja vapaaehtoiset sekä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n henkilökunta ja hallitus.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!