Menneitä päiviä, resedan tuoksua

Riitta Toivonojan kirjan julkistamistilaisuuteen osallistui toistasataa runouden ystävää.

Teksti ja kuvat: Ari Liimatainen

Riitta Toivonoja julkaisi toisen runokirjansa Viileiden vesien kirkkaat linnut omakustanteena, täynnä sisäistä paloa. Painotuoretta kirjaa juhlistettiin ajatuksia herättävällä tilaisuudella Kampin palvelukeskuksessa.

Uuden runokirjan innoittama psykologi Pirkko Lahti keskusteli Riitta Toivonojan kanssa lähes tunnin verran. Kirjan teemat käsittelevät suuria aiheita: vanhenemista ja elämän rajallisuuden hyväksymistä.

Keskustelun lomassa Kirsti Aaltonen (kuvassa keskellä) lausui runoja vaikuttavasti. Toivonojan kielikuvat kumpuavat usein luonnosta, joten runot puhuttelevat monia. Pirkko Lahti kehotti jokaista löytämään rauhoittavan lempipaikkansa myös kaupunkiympäristöstä.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Marja Ruotsalainen kiitti Riitta Toivonojaa sydämellisesti siitä, että kirjan tuotoilla tuetaan yhdistyksen toimintaa.

– Julkistamistilaisuus oli osoitus siitä, että unelmista kannattaa pitää kiinni. Lämminhenkinen tilaisuus oli yksi elämän hyvistä hetkistä.

Ruotsalainen pitää runoja hyvin koskettavina. Ne tuovat mieleen muistoja lapsuudesta asti.

– Vaikkapa runot Kadonneet mustat mummot ja Hyllyllä pino rohdinpyyhkeitä ovat kuin aikamatka muistoihin, joita meillä jokaisella on elämän varrelta.

Viileiden vesien kirkkaat linnut -runokirjan kansikuva on Berliinissä asuvan Ulla Vorpahlin (keskellä) käsialaa.

Julkistamistilaisuudessa Riitta Toivonoja sai paljon onnitteluja ja kiitoksia. Ilmassa oli jälleennäkemisen riemua, ja runot herättivät vilkasta keskustelua.

Vanha nainen säteilee
   menneitä päiviä
      tuulisia peltoja
         resedan tuoksua

Hänessä kukkii valo
   läikehtivät siniset unikot

Levoton mieli tyyntyy
      hänen lähellään soi satakieli

Riitta Toivonoja, Vanha nainen säteilee

Kirjan voi tilata osoitteesta https://www.polli.fi/tilaus/

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!