Palveluseteli pitäisi kelpuuttaa alle 12 tunnin jaksoina

Yhdistykset hakevat muutosta omaishoitajien vapaapäivien toteutukseen Helsingissä.

Teksti: Ari Liimatainen

Lain mukaan omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata kaksi tai kolme vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Kunta voi myöntää vapaiden toteutukseen palvelusetelin, jolloin omaishoitaja saa valita sijaiseksi parhaiten sopivan palvelusetelituottajan.

Helsingissä yhden vuorokauden vapaapäivää vastaa nykyisin 12 tunnin palveluseteli. 24 tunnin sijaan omaishoitajan vapaa vuorokausi on 12 tuntia, eikä palveluseteliä voi käyttää tätä lyhyemmissä jaksoissa.

Kaupungin tiukka tulkinta rajoittaa vapaapäivien järkevää käyttöä. Kun palveluntuottajien työehtosopimukset lisäksi estävät hoitajia tekemästä 12-tuntisia työvuoroja, yhden palvelusetelivapaan käy sijaistamassa useita hoitajia. Omaishoitoperheen kannalta tämä voi olla raskasta.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry on tehnyt kahden muun yhdistyksen kanssa Helsingin kaupungille muutospyynnön siitä, että kaupunki mahdollistaisi palvelusetelin pilkkomisen alle 12 tunnin jaksoihin omaishoitoperheen tarpeiden mukaan.

Helsinki nosti kotiin annettavan lomituksen tuntimäärän kuudesta tunnista 12 tuntiin vuoden alussa, ja yhdistykset pitävät erilaisten vaihtoehtojen tarjoamista sinänsä hyvänä asiana.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä sosiaali- ja terveysvirastolle osoitetun muutospyynnön ovat allekirjoittaneet Lasten omaishoitajat ry, Omaishoitajaliitto ry ja Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!