Ilta-Sanomat: Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle

Monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista.

Teksti: Ari Liimatainen

Ilta-Sanomat uutisoi 30.9.2019 omaishoitajien uupumisesta ja tuen puutteesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimevuotisen kyselyn mukaan omaishoidon lisärahat kohdentuvat omaishoitoon hyvin huonosti.

Puolet kunnista vastasi THL:n kyselyssä, että määrärahalla ei ollut vaikutusta tai sitä ei edes ohjattu omaishoitoon. Vain 23 kuntaa kertoi, että lisäraha meni omaishoidon palveluihin.

– Kyseinen valtion kunnille suuntaama lisämääräraha ei sinällään ole suoraan vaikuttanut Helsingissä käytettävissä olevan rahan määrään omaishoidon tuessa ja palveluissa, totesi apulaispormestari Sanna Vesikansa maaliskuussa Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Oma-lehdessä.

STM:n neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina muistuttaa Ilta-Sanomissa, ettei tilanteessa ole mitään uutta. Syy määrärahojen valumiseen muualle on valtionosuusjärjestelmässä, jossa kunnille on taattu lailla laaja itsehallinto.

– Ei minulle tule äkkiseltään mieleen yhtään korvamerkintää. Määräraha on könttäosuus, jota ei ole rajattu edes sosiaali- ja terveyspuolelle. Kyllä se voi mennä vaikka teiden kunnostukseen.

Lue lisää: Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle – monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!